Rukola

rucola1

Rukola


Rukola jest liściastym warzywem o aromatycznym zapachu i oryginalnym, lekko pikantnym smaku. Tworzy rozetę liści o długości do 40 cm wysokości. Pochodzi z krajów śródziemnomorskich, ale równie dobrze rośnie również w Polsce. Można ją uprawiać praktycznie wszędzie. Nie sprawi problemu nawet początkującemu ogrodnikowi.

Mimo, iż zawiera cenne składniki odżywcze, daje bogate plony i jest łatwa w uprawie, nadal stosunkowo rzadko spotykamy ją w polskich ogródkach warzywnych i warzywniakach.

Jest zdrowym i smacznym dodatkiem do sałatek, twarogu, mozzarelli, jaj i zimnych przekąsek. Nadaje się zarówno do spożywania na surowo jak i w formie gotowanej. Jest to aromatyczna sałata, powszechnie wykorzystywana w kuchni śródziemnomorskiej. Doskonale komponuje się ze szczypiorkiem, rzodkiewką, pomidorami, oliwą z oliwek i różnymi rodzajami sałat. Rukola dodaje potrawom nie tylko niepowtarzalnego aromatu i smaku, lecz również pełni funkcje niezwykle dekoracyjne. Pozwala na szybkie przygotowanie prostego, a zarazem wykwintnego i zdrowego dania.

W kuchni włoskiej można ją spotkać w tortellini, pesto, bruschetta”ch i rozmaitych sałatkach.

Rukola jest bogatym źródłem witaminy C i olejków eterycznych. Nadaje się nie tylko do uprawy w ogródku ale także w donicach na balkonie i parapetach okiennych.

Uprawa rukoli

Rukola jest niewymagającym warzywem niezwykle łatwym w uprawie i odpornym na szkodniki. Nasiona można wysiewać wprost do gruntu od maja do sierpnia. Pierwsze plony możemy zbierać już po 3 tygodniach od momentu siewu (gdy rośliny mają 10-15 cm wysokości). Jeśli sałata rośnie zbyt gęsto, należy przerywać plony.

Rukola jest niewymagającym warzywem niezwykle łatwym w uprawie i odpornym na szkodniki. Nasiona można wysiewać wprost do gruntu od maja do sierpnia. Pierwsze plony możemy zbierać już po 3 tygodniach od momentu siewu (gdy rośliny mają 10-15 cm wysokości). Jeśli sałata rośnie zbyt gęsto, należy przerywać plony.

Można ją zbierać wielokrotnie, obrywając same liście, które bardzo szybko odrastają. To pobudza roślinę do dalszego, jeszcze bujniejszego wzrostu.

Stanowisko

Rukola lubi miejsca ciepłe i częściowo zacienione. Dobrze się czuje na glebie gliniastej, zatrzymującej wilgoć i piaszczystej, bogatej w składniki pokarmowe.

Rukola z jabłkiem

Patrycja Błoch

Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI:

Dodaj komentarz

Chrzan stanowi niezastąpioną przyprawę do kiszonych ogórków
Chrzan

Chrzan jest wieloletnią rośliną, pochodząca z Europy Wschodniej o właściwościach przyprawowych (dodatek do mięs oraz...

Jałowiec pospolity jest wiecznie zielonym krzewem (drzewkiem) dwupiennym, dorastającym do 10 m wysokości, występującym najczęściej w jasnych borach, na obrzeżach lasów i nieużytkach. Nazwa jałowca pochodzi od jałowych gleb, na których najczęściej rośnie. Krzew znany jest już od czasów starożytnych. Ceniono go za właściwości lecznicze i przypisywano magiczne znaczenie. Jego gałązki miały chronić przed złymi mocami, nieszczęściem i chorobą.
Jałowiec pospolity

Jałowiec pospolity jest wiecznie zielonym krzewem (drzewkiem) dwupiennym, dorastającym do 10 m wysokości, występującym najczęściej...

Pieprz pochodzi z Azji. Jest, zaraz po soli, najpopularniejszą i jedną z najstarszych przypraw świata. Należy do rodziny pieprzowatych. Jest wieloletnim pnączem dochodzącym do 15 m wysokości. Jego owoce stanowią uniwersalną przyprawę do większości zup, sosów, sałatek, jaj, ryb i dań mięsnych. Charakterystyczny, palący smak pieprz zawdzięcza zawartości olejków eterycznych i alkaloidu piperyny.
Pieprz

Pieprz pochodzi z Azji. Jest, zaraz po soli, najpopularniejszą i jedną z najstarszych przypraw świata....

Zamknij