Rozmaryn lekarski

Rozmaryn lekarski

Rozmaryn lekarski

Rozmaryn jest wiecznie zieloną, ciepłolubną, miododajną rośliną śródziemnomorską, której właściwości przyprawowe i lecznicze docenili już Egipcjanie, Grecy i Rzymianie. Jest to krzew osiągający wysokość 50-150 cm. Jego łodygi są mocno rozgałęziające się, z czasem drewniejące u podstawy.

W stanie dzikim rozmaryn można spotkać w rejonie Morza Śródziemnomorskiego, gdzie występuje w obrębie suchych, twardolistnych zarośli zwanych makią.

Rozmaryn działa pobudzająco na układ nerwowy i krwionośny (pobudza krążenie krwi). Znajduje zastosowanie jako środek rozkurczający, bakteriobójczy i wirusobójczy.

„Rozmaryn ma charakterystyczny smak wynikający z obecności związku fitochemicznego zwanego kwasem karnozowym. W eksperymentach laboratoryjnych wykazano, że związek ten łączy się z innymi fitozwiązkami, takimi jak likopen z pomidorów, niszcząc komórki rakowe”

„Kolorowa dieta David Heber, Susan Bowerman

Surowcem leczniczym stosowanym w medycynie naturalnej są liście rozmarynu.

Ziele zawdzięcza swe właściwości lecznicze zawartości olejków eterycznych, garbników, goryczy i flawonoidów.

Olejek rozmarynowyOlejek eteryczny rozmarynowy kupisz w sklepie talia24.pl

Rozmaryn stosowany zewnętrznie pobudza krążenie krwi w skórze, działa orzeźwiająco, ściągająco, tonizująco i przeciwzapalnie. Znajduje zastosowanie we wspomaganiu leczenia reumatoidalnego zapalenia stawów.

Uwaga: Rozmarynu w żadnej postaci nie powinny stosować kobiety w ciąży.

Rozmaryn w kuchni

Rozmaryn jest niezwykle aromatycznym zielem o gorzkawo-korzennym smaku. Stanowi jeden z podstawowych składników mieszanki ziół prowansalskich. Doskonale nadaje się do przyprawiania ryb i mięsa. Dobrze komponuje się z baraniną, dziczyzna, jagnięciną, wieprzowiną oraz wędlinami. Można nim przyprawiać także sałatki, makaron, pizzę i ziemniaki. Nadaje niezwykły aromat oliwie, likierom, winom i wódkom.

Oliwa z rozmarynem

Herbatka z rozmarynu

Napar wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego. Łagodzi skurczowe bóle żołądka i jelit.  Zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, pobudza apetyt i poprawia trawienie. Rozmaryn ma właściwości moczopędne i żółciopędne. Działa wzmacniająco, hamuje rozwój bakterii i pomaga przy zaburzeniach krążenia obwodowego. Herbatka rozmarynowa jest polecana także w przypadku przeziębienia, grypy i zmęczenia.

Łyżeczkę suszonych ziół zalewamy 1 filiżanką wrzątku i zaparzamy pod przykryciem przez 10 minut. Napar pijemy 3 razy dziennie.

Wino rozmarynowe

2 łyżki drobno posiekanych świeżych liści rozmarynu zalewamy 1 litrem białego wina. Butelkę zamykamy i odstawiamy na 7 dni. Od czasu do czasu wstrząsamy zawartość. Po tygodniu wino przecedzamy.

1 kieliszek wina rozmarynowego wpływa korzystnie na poprawę trawienia.

Kąpiel rozmarynowa

4 łyżki świeżych liści rozmarynu zalewamy 1 łyżką oliwy z oliwek i 1 litrem wody. Całość zagotowujemy i odstawiamy do nasiąknięcia na 20 minut. Przecedzony odwar dodajemy do kąpieli.

Zabieg działa orzeźwiająco i pobudzająco. Kąpiel rozmarynowa jest szczególnie polecana w stanach osłabienia, wyczerpania i depresji.

Uwaga: Kąpiel rozmarynowa nie jest polecana osobom cierpiącym na nadciśnienie i mającym problemy z zasypianiem.

Mydło z rozmarynemMydło oliwkowo-laurowe rozmarynowe

Saszetki rozmarynowe

Suszone liście rozmarynu zamknięte w bawełnianych saszetkach, trzymane w szafie, chronią wełnę przed molami

Patrycja Bydlińska


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI:

Dodaj komentarz

Seler wzmacnia układ odpornościowy, oczyszcza organizm z toksyn i pobudza przemianę materii, dlatego jest szczególnie polecany w okresie rekonwalescencji po przebytych chorobach, w trakcie powrotu do zdrowia, jak również przy dietach odchudzających.
Seler

Seler jest jedną z najstarszych roślin użytkowanych i uprawianych. Liście rośliny były wykorzystywane już w...

Nadmiar tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha może świadczyć o otłuszczeniu narządów wewnętrznych. Nagromadzony w okolicy brzucha tłuszcz zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, gdyż tkanka tłuszczowa odkładająca się w jamie brzusznej zwiększa wrażliwość na działanie hormonów podwyższających poziom tłuszczów we krwi i jak sugerują niektóre badania naukowe (badania prowadzone przez naukowców z Wake Forest University) sprzyja stanom zapalnym przyczyniającym się do miażdżycy tętnic, zaburzeniom metabolizmu, które mogą spowodować cukrzycę, choroby serca i niektóre typy nowotworów (nowotwór jelita grubego).
Płaski brzuch – nie tylko dla urody

Jest kilka powodów, dla których warto dbać o zgrabną sylwetkę i płaski brzuch. Za troską...

Sałatka z rzodkiewką
Rzodkiewka

Rzodkiewka jest odmianą rzodkwi, która pochodzi z Azji. Była znana już 2 tys. lat temu...

Zamknij