Przyprawy, które rozgrzeją Cię zimą
Zimowe chłody to czas kiedy najbardziej potrzebujemy zbawiennego działania rozgrzewającej diety. Odpowiednie zioła i przyprawy dodane do Twoich ulubionych napojów i potraw rozgrzeją Cię po długim zimowym spacerze lub dodadzą energii, aby stawić czoło coraz chłodniejszym dniom.
Jakie więc przyprawy powinny znaleźć się w Twojej kuchni zimą?
Imbir najczęściej spotykany i używany jest w postaci świeżej (korzeń) lub suszonej. Posiada właściwości rozgrzewające, ostry smak i korzenny, lekko cytrynowy zapach. Imbir wzmaga krążenie krwi oraz ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów. Kilka plasterków imbiru dodanych do potraw lub herbaty wzmacnia ich charakter rozgrzewający. W bardzo łatwy sposób można przygotować pyszną herbatkę imbirową w domu. Wystarczy kilka plasterków świeżego imbiru zalać wrzątkiem, a następnie dla polepszenia smaku dodać odrobinę miodu lub soku z malin czy aronii.
Chili swój ostry smak zawdzięcza substancji zwanej kapsaicyną, która wykazuje wiele właściwości leczniczych oraz ma działanie rozgrzewające, wzmacniające osłabione funkcje wątroby i pobudzające układ krążenia. Papryka chili zwalcza biegunkę i wspomaga leczenie chorób układu oddechowego poprzez swoje właściwości wykrztuśne, dzięki czemu ułatwia oczyszczanie nosa, zatok i oskrzeli. Chili doskonale komponuje się z gorącą czekoladą. Napój ten nie tylko rozgrzeje, ale na pewno poprawi każdemu humor po ciężkim, zimowym dniu.
Goździki mają właściwości lecznicze i rozgrzewające. Olejek lotny z goździków uznawany jest jako środek antyseptyczny i przeciwbólowy. Występujący w goździkach eugenol skutecznie obniża poziom wolnych rodników, przez co ma działanie antynowotworowe. Dzięki swojemu korzenno-słodkiemu smakowi, nadają się zarówno do deserów, jak i potraw pikantnych. Goździki są idealnym dodatkiem do grzanego piwa lub wina oraz świetnie harmonizują się z cynamonem, kardamonem i imbirem, które również mają właściwości rozgrzewające.
Kurkuma działa rozgrzewająco wpływając na pobudzenie procesów trawiennych oraz posiada działanie przeciwzapalne. Kurkuma ma pieprzowy, rozgrzewający, ostry i gorzki smak oraz łagodny za[ach. Dodana do potraw nadaje im piękny, złocisty kolor. Alternatywą dla zwykłej herbaty może być aromatyczny napój z kurkumy z dodatkiem miodu lub cytryny oraz imbiru, cynamonu i tymianku.
Anyż ma słodki, korzenny smak i jak wiele innych przypraw ma rozmaite właściwości lecznicze – łagodzi kaszel, pobudza wydzielanie soków trawiennych, co przekłada się na wzrost apetytu, a także wpływa regulująco na procesy trawienne. Ta przyprawa nie tylko wzbogaca smak ciast i deserów, ale nadaje się także do potraw z warzyw i mięs oraz aromatyzowania alkoholi i przetworów.
Cynamon posiada wiele właściwości korzystnie oddziałujących na człowieka, działa przeciwbakteryjnie, rozgrzewająco i pomaga pielęgnować urodę. Jest doskonałym źródłem manganu, błonnika, żelaza i wapnia. Działa dobrze na żołądek, poprawia przemianę materii i pomaga przy niestrawności. Cynamon w kuchni znakomicie nadaje się zarówno do dań słodkich jak i pikantnych. Owocowa herbata lub aromatyczna kawa z cynamonem doda Ci energii, poprawi krążenie i rozgrzeje organizm.
Pieprz jest jedną z najpopularniejszych i najczęściej stosowanych w kuchni przypraw, występującą w wielu odmianach. Dodatek pieprzu sprzyja trawieniu, działa też lekko moczopędnie, rozgrzewająco oraz pomaga w walce z przeziębieniem. Jego dodatek poprawia smak niemalże wszystkich potraw.
Warto stosować rozgrzewające przyprawy ze względu na ich zdrowotne właściwości i wspaniały smak.
Zimowa aura sprzyja ponownemu odkrywaniu korzennych smaków i aromatów, nie tylko w potrawach i napojach ale również w świątecznych stroikach i ozdobach. Pachnąca goździkami pomarańcza lub cynamonowa świeca oraz filiżanka ulubionego naparu wprowadzą Cię w błogi nastrój i złagodzą stres.

Autor: Aleksandra Gajewska
Dietetyk, ekspert ds. żywienia, założycielka Kliniki Zdrowego Żywienia Helse. Absolwentka wydziału Nauk o Żywności Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. Uczestnik wielu seminariów, konferencji związanych z tematyką zdrowego żywienia. Członek Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością. Zaraz po studiach rozpoczęła pracę w zawodzie dietetyka w znanej na całym świecie sieci poradni żywieniowych. Doświadczenie zdobyte podczas pracy z pacjentami pozwoliło jej na otwarcie własnego gabinetu dietetycznego.
Klinika Zdrowego Żywienia Helse
+48 507 085 565
dietetyk@helse.pl
www.helse.pl
1 comment