Pomidory
Kilka wieków temu uznawany był za roślinę trującą, obecnie trudno wyobrazić sobie dzień bez pomidora w jakiejkolwiek postaci – świeżej czy przetworzonej jako keczup, przecier bądź sok.
Składniki odżywcze w pomidorach
„Jabłka miłości” (z francuskiego „pomme d’amour”) – pomidory uznawano za afrodyzjak – pochodzą z Ameryki, a do Europy dotarły wraz z hiszpańskimi kolonizatorami. Należą do najcenniejszych żywieniowo warzyw (choć czerwone pomidory to tak naprawdę owoce krzewu pomidorowego), znajdziemy bowiem z nich takie składniki jak:
- Witaminy C, E, K oraz witaminy z grupy B (w tym witamina B9, a więc kwas foliowy)
- Beta-karoten, a więc prowitamina A
- Potas, wapń, magnez, żelazo, mangan, miedź, kobalt, fosfor, cynk
- Pektyny (rozpuszczalny błonnik)
- Nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)
- Likopen
- Kwas cytrynowy i jabłkowy
Warto wiedzieć, że dwa duże pomidory pokrywają dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, około 30% zapotrzebowania na witaminę A oraz 25% zapotrzebowania na potas.
Pomidory dla zdrowia
Niezwykłe bogactwo witamin i składników mineralnych sprawia, że zakres oddziaływania pomidorów na zdrowie jest bardzo szeroki. Potas działa moczopędnie i reguluje ciśnienie krwi, natomiast ze względu na zawartość kwasu foliowego pomidory zalecane są kobietom planującym ciążę. Witamina C uszczelnia naczynia krwionośne i ułatwia wchłanianie, również zawartego w pomidorach, żelaza. Z kolei witamina K ma działanie przeciwkrwotoczne, a witamina A korzystnie oddziałuje na wzrok. Pektyny regulują procesy trawienia, pobudzają perystaltykę jelit, hamują wchłanianie cholesterolu i pomagają w usuwaniu szkodliwych produktów przemiany materii.
Moc likopenu
Na szczególną uwagę zasługuje likopen, który nadaje pomidorom czerwoną barwę i równocześnie należy do najsilniejszych przeciwutleniaczy. Likopen stanowi ochronę przede wszystkim w przypadku raka prostaty [1], a także nowotworu żołądka, jelita grubego, płuc i piersi. Co ciekawe – z dobroczynnego działania likopenu w większej mierze skorzystamy, spożywając pomidory przetworzone, a więc np. keczup czy przeciery. Substancja ta bowiem jest silniej wchłaniania w formie przetworzonej niż naturalnej.
Pomidory w diecie odchudzającej
W diecie odchudzającej warto uwzględnić pomidory, zarówno ze względu na zawartość pektyn, jak i niską kaloryczność – 100 g pomidorów to zaledwie 15 kcal, co wynika z faktu, iż ponad 90% owocu stanowi woda.
Uroda dzięki pomidorom
Ze względu na zawartość witamin C i K pomidory polecane są osobom z cerą naczynkową, natomiast dzięki bogactwu przeciwutleniaczy pomidory opóźniają procesy starzenia się. Kwas cytrynowy i jabłkowy działają oczyszczająco, ściągająco i wygładzająco – pomidory docenią więc również osoby z cerą tłustą i trądzikową.
Maseczka pomidorowa
Pomidora obieramy ze skórki, a miąższ (bez pestek) rozcieramy na papkę. Dodajemy kilka kropel oliwy i soku z cytryny. Całość dokładnie mieszamy i nakładamy na twarz na około 10 minut. Możemy również, zamiast sporządzać maseczkę, przetrzeć twarz przekrojonym pomidorem.
Uwaga na pomidory
W niedojrzałych pomidorach znajduje się tomatyna (alkaloid), która powinna być unikana przez osoby chore na artretyzm. Umiar w spożywaniu pomidorów, ze względu na zawartość szczawianów, powinny zachować także osoby z zapaleniem stawów oraz kamicą szczawianową. Pomidory mogą również powodować uczulenie. Przed spożyciem należy natomiast pamiętać o usunięciu skórki, która może działać drażniąco na żołądek.
[1] http://www.uihealthcare.com/topics/medicaldepartments/cancercenter/cancertips/lycopene.html
Małgorzata Przybyłowicz
Dodaj komentarz