Pokrzywa dla zdrowia i urody

Pokrzywa

Pokrzywa dla zdrowia i urody

Większości z nas pokrzywa kojarzy się głównie z pieczeniem, swędzeniem i bąblami na skórze. Parząca substancja w pokrzywie zawiera histaminę i śladowe ilości kwasu mrówkowego.

Liście pokrzywy są bogate w chlorofil, ksantofil, karoten, witaminę C, K, B2, kwas pantotenowy, garbniki i flawonoidy, oraz szereg składników mineralnych, w tym wapń, magnez, żelazo, fosfor, mangan, cynk i krzem. Natomiast korzenie pokrzywy zawierają pektyny, polisacharydy oraz sterole, kwasy organiczne i sole mineralne. Dlatego też surowcem zielarskim są zarówno liście jak i korzenie.

Pokrzywa – zastosowanie

Tą pospolicie występującą roślinę z powodzeniem wykorzystuje się w ziołolecznictwie, kuchni i kosmetyce.

Dzięki silnemu działaniu moczopędnemu pokrzywę stosuje się w schorzeniach dróg moczowych i kamicy nerkowej.

Substancje czynne z pokrzywy działają oczyszczająco, uwalniają organizm ze złogów toksyn, zwiększają wydalanie z organizmu chlorków i mocznika, poprawiają pracę wątroby i zmniejszają nadmierną potliwość.

Zawarta w zielu witamina K przyczynia się do zahamowania krwawień wewnętrznych. Także świeże, pogniecione pokrzywy stosowano jako opatrunek tamujący krew.

Pokrzywa na artretyzm

Bicie parzącą pokrzywą to klasyczny, ludowy środek przeciw artretyzmowi i reumatyzmowi
„Atlas ziół” Emilia Grzędzicka

Napar i sok z pokrzywy

Napar i sok z pokrzywy posiada właściwości zwiększania poziomu hemoglobiny i czerwonych krwinek w organizmie człowieka, w związku z czym wskazany jest przy anemii i ogólnym osłabieniu organizmu.

Oprócz ziołolecznictwa, ekstrakty pokrzywy mają również zastosowanie w kosmetyce. Napar stosowany zewnętrznie wzmacnia włosy, przeciwdziała ich wypadaniu, przetłuszczaniu i łupieżowi.

Pokrzywa – zastosowanie kulinarne

„Młode liście i pędy można przyrządzać jako bardzo odżywczą i dość smaczną jarzynę. Roślinę można także wykorzystać do produkcji piwa pokrzywowego.”

ZiołaStefan Buczacki

Wczesną wiosną można zbierać do jedzenia młode pędy (około 15 cm), później tylko młode liście i najmłodsze wierzchołki. Z liści – po sparzeniu gorącą wodą lub krótkim (3-4 min) obsmażeniu na oleju – przyrządza się zupy, dodaje się do nadzienia, sałatek, jajecznicy, omletów, mielonych mięs, past i nadzienia słonych ciast.

 Miód z pokrzywą na infekcje

Miód pokrzywowy zalecany osobom podatnym na przeziębienia, grypę, infekcje gardła. Zażywać 2-3 razy dziennie po 1 łyżce, przez 2-3 tygodnie. Stosować 2 razy na kwartał.

Jeden kilogram świeżych pokrzyw przekręcić przez maszynkę, dodać 1 litr gorącej wody, wymieszać. Po ½ godzinie wycisnąć z miazgi sok, następnie go zagotować.

Do soku dodać ½kg miodu (zalecany lipowy), wymieszać, rozlać do słoiczków i zapasteryzować ok. 15 minut).

Zupa pokrzywowa

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 seler
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 por
  • sól i pieprz
  • 1 pęczek górnych części młodej pokrzywy

Przygotuj wywar z warzyw. Pokrzywę umyj, osusz, poobrywaj liski i poszatkuj. Następnie obgotuj ziele przez 3 minuty w osolonej wodzie. Odcedź i dodaj do wywaru z warzyw. Pokrzywę gotuj z pozostałymi warzywami w wywarze przez 20 minut.

Gotowe danie dopraw śmietaną, sokiem z połowy cytryny, solą i pieprzem. Zupę pokrzywowa podawaj z jajkiem i plasterkiem cytryny.

Pokrzywa jest znaną od wieków rośliną leczniczą i przyprawową. Miała również zastosowanie w przemyśle włókienniczym. Stosowano ją między innymi do wyrobu tkanin, sznurów i sieci rybackich.
„Leksykon zdrowia” Katarzyna Koźmin

Kuracja pokrzywowa

Aby przygotować się do lata i oczyścić organizm z trucizn nagromadzonych w nim w czasie zimy zaleca się bogatą w witaminy i sole mineralne, kurację pokrzywową.

Mielimy pokrzywę w sokowirówce lub za pomocą miksera. Po odcedzeniu, sok należy pić w ilości od 1-2 łyżek do pół szklanki dziennie, przez okres dwóch tygodni. Można poprawić smak miodem i sokiem z cytryny.

Między kuracjami dwutygodniowymi robić przerwy 1-3-tygodniowe. Nie stosować częściej niż 2 razy na kwartał.

Pokrzywowa płukanka do włosów

Pokrzywa od dawna jest znana jako środek na wzmocnienie korzonków włosowych i zapobiegający łupieżowi.

Suszone liście pokrzywy (łyżeczka na filiżankę) lub gotową herbatę z pokrzywy zalewamy wrzątkiem. Po naciągnięciu i wystudzeniu płuczemy umyte włosy.

Uwaga: Płukanka pokrzywowa nie nadaje się do jasnych włosów.

Nie wolno używać świeżych pokrzyw, ponieważ lekko barwią włosy na zielono!

Ocet pokrzywowy

Garść świeżych liści pokrzywy zaparzamy 1/2 litra wrzącej wody i pozostawiamy pod przykryciem przez 3 godziny. Następnie przecedzamy, mieszamy z 1/4 litra octu owocowego i przelewamy do butelki. Płuczemy dokładnie włosy po każdym umyciu i uzyskany wywar wmasowujemy przez kilka minut w skórę głowy.

Działanie octu pokrzywowego: wzmacniające, nadające połysk matowym i osłabionym włosom.

Kąpiel pokrzywowa

Miazgę pokrzywową wkładamy do woreczka z gazy i umieszczamy pod strumieniem gorącej wody. Taka kąpiel bogata w mikroelementy łagodzi bóle reumatyczne i odżywia skórę.

Kosmetyki naturalne z pokrzywą:

Nalewka z pokrzywy

Korzenie pokrzywy wykopane wiosną lub jesienią umyć szczotką, drobno pokroić i napełnić nimi butelkę aż po szyjkę. Zalać 38-40% żytniówką i pozostawić na 14 dni w ciepłym i zacienionym miejscu. Pić 1 łyżkę stołową dziennie.


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI: ,

Dodaj komentarz