Pokarmy których powinny unikać kobiety w ciąży

Spożywanie pewnych grup produktów spożywczych powinno się ograniczyć w trakcie trwania ciąży, a niektóre nawet wykluczyć.

Pokarmy których powinny unikać kobiety w ciąży

Powinnaś zwrócić szczególną uwagę na to co jesz zarówno przed zajściem w ciążę, przygotowując się do niej, jak i w trakcie ciąży, gdyż dieta  ma niebagatelny wpływ na zdrowie Twoje i Twojego dziecka.

 

W trakcie trwania ciąży należy szczególnie zwracać uwagę na higienę podczas przygotowywania i przechowywania żywności. Nie należy spożywać produktów nadpsutych. Należy bezwzględnie przestrzegać daty przydatności do spożycia na opakowaniach produktów. Trzeba pamiętać o dokładnym myciu warzyw i owoców przed spożyciem.

 

Spożywanie pewnych grup produktów spożywczych powinno się ograniczyć w trakcie trwania ciąży, a niektóre nawet wykluczyć.

 

Kobiety w ciąży powinny uważać na to co jedzą dlatego, że w tej grupie występuje większe ryzyko zatrucia pokarmowego, a jego skutki mogą być tragiczne.

 

Surowe mięso (tatar) i surowe ryby (sushi)

 

W trakcie ciąży niedopieczone mięso, krwiste befsztyki, tatar, surowe ryby i skorupiaki są bezwzględnie zabronione.

 

Sery dojrzewające (typu brie, camembert) i pasztety

 

Produkty te mogą zawierać bakterie Listeria monocytogenes, powodującą uszkodzenie płodu, poronienie i przedwczesny poród.  Objawy zakażenia u noworodka pojawiają się w ciągu dwóch pierwszych tygodni życia zwykle w postaci zapalenia opon mózgowo rdzeniowych.

 

Listeria monocytogenes wywołuje listeriozę, chorobę będącą poważnym zagrożeniem dla płodu. Zakażenie dziecka następuje poprzez łożysko lub w trakcie porodu.

 

Kobiety ciężarne znajdują się w grupie podwyższonego ryzyka zachorowania na tę chorobę, która jest w ich przypadku szczególnie groźna. Zakażenie Listeria monocytogenes należy do grupy zakażeń oportunistycznych, czyli takich które związane są z obniżoną odpornością chorego.

 

Bakteria ta jest szeroko rozpowszechniona w środowisku naturalnym, ze względu na odporność na niską temperaturę (1-5 stopni) bytuje i rozmnaża się nawet w lodówce, przez co może być przyczyną zanieczyszczenia przechowywanej tam żywności.

 

By zmniejszyć ryzyko zachorowania należy pamiętać o higienie podczas przygotowywania i przechowywania żywności. Listeria monocytogenes ginie podczas gotowania. Należ ograniczyć spożywanie produktów surowych i wędzonych, gdyż mogą być one przyczyną zakażenia listeriozą.

 

Pasztety ze sklepowej półki zawierają ponadto sporo tłuszczu i mięso niskiej jakości.

 

Produkty wędzone (sery, wędliny i ryby)

 

Zawierają rakotwórcze nitrozoaminy oraz spore ilości soli. Nitrozoaminy stanowią jedne z najniebezpieczniejszych związków karcenogennych.

 

Produkty wędzone zawierają saletrę, w której skład wchodzi azotan. Azotany pod wpływem soku trzustkowego i żołądkowego zamieniane są przez bakterie w azotyny, które w  połączeniu z białkiem w pokarmach i organizmie tworzą rakotwórcze nitrozoaminy.

 

Spore ilości soli w produktach wędzonych mogą przyczynić się do zatrzymywania nadmiaru wody w organizmie i powstania obrzęków. Ograniczenie spożywania soli jest również wskazane ze względu na profilaktykę nadciśnienia tętniczego.

 

Żywność zawierająca konserwanty, sztuczne barwniki, aromaty i polepszacze smaku

 

Nadmiar sztucznych dodatków może powodować zaburzenia żołądkowe i odczyny alergiczne. Unikaj żywności z zawartością: benzoesanu sodu (konserwant); kwasu fosforowego, fosforanu sodu ( znajduje się w proszku do pieczenia i słodzonych napojach gazowanych); glutaminianu sodu (produkty typu instant, przyprawy polepszające smak, konserwy, itp.), aspartamu (substancja słodząca).

 

Warto wyrobić w sobie nawyk czytania etykiet na produktach spożywczych, by świadomie wybierać wartościową żywność.

 

Żywność wysoko przetworzona, paczkowana i w puszkach

 

Tego typu gotowe produkty są bardzo często pozbawione wielu cennych witamin, mikroelementów i błonnika, natomiast zawierają sporo ulepszaczy, sztucznych barwników i konserwantów.

 

Kawa, herbata i produkty typu cola

 

Duże ilości kofeiny w diecie mogą spowodować zaburzenia pracy serca dziecka. Ponadto kofeina wypłukuje z organizmu cenne witaminy i minerały oraz podnosi ciśnienie krwi.

Kobieta w ciąży powinna ograniczyć spożywanie kawy do maksymalnie dwóch filiżanek sporządzonych z jednej łyżeczki kawy dziennie.

Warto również ograniczyć ilość wypijanej herbaty i zrezygnować z napojów typu cola.

 

Alkohol

 

Całkowicie zrezygnuj z picia alkoholu w trakcie ciąży. Nawet niewielka ilość alkoholu może źle wpłynąć na rozwój dziecka.

 

Surowe jajka

 

Wyeliminuj z diety takie desery jak kogiel-mogiel, torty, kremy i tiramisu, gdyż zawierają one surowe jajka, które mogą wywołać salmonellę.

 


 

tekst: Patrycja Błoch


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI: , ,

Dodaj komentarz