Podbiał pospolity

Podbiał pospolity

Podbiał pospolity

Podbiał, którego drobne kwiaty pojawiają się już na przełomie lutego i marca, znany jest z dobroczynnego wpływu na układ oddechowy.

Skład i działanie

Kwiaty i liście podbiału pospolitego (Tussilago farfara) zawierają substancje śluzowe, gorycze, flawonoidy, karotenoidy, olejek eteryczny, garbniki, kwasy organiczne i sole mineralne (głównie cynk). Więcej substancji śluzowych i gorzkich występuje w liściach, natomiast flawonoidów i olejku eterycznego w kwiatach. Garbniki decydują o ściągających, przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych właściwościach podbiału, flawonoidy i olejek eteryczny – rozkurczowych i przeciwbakteryjnych, natomiast substancje śluzowe – osłaniających i przeciwzapalnych.

Surowiec leczniczy

Surowcem leczniczym są kwiaty i liście podbiału.

Zastosowanie wewnętrzne

Podbiał pospolity stosowany jest jako środek leczniczy w chorobach układu oddechowego. Ułatwia odkrztuszanie, upłynniając wydzielinę i pobudzając ruchy rzęsek oskrzeli, a także łagodzi suchy, uporczywy kaszel. Napar z podbiału po zmieszaniu z naparem z siemienia lnianego może być stosowany w chorobie wrzodowej jako środek osłaniający.

Zastosowanie zewnętrzne

Ze względu na przeciwbakteryjne, ściągające i przeciwzapalne właściwości, napar z podbiału zalecany jest do stosowania jako tonik przy skórze tłustej i trądzikowej, a także w przypadku ran, siniaków, oparzeń słonecznych, wysypek. Płukanki z podbiału przynoszą ulgę przy suchym nieżycie gardła, chrypce, stanach zapalnych jamy ustnej i przy anginie.

Napar z podbiału

Łyżkę suszonego podbiału zalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. 1/3 szklanki naparu pijemy 3 razy dziennie.

Odwar z podbiału

Łyżkę podbiału zalewamy szklanką wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2-3 minuty. Następnie odstawiamy na 15 minut, odcedzamy i pijemy 1/3 szklanki odwaru 3 razy dziennie.

Sok z podbiału

Sok z liści i kwiatów pozyskujemy, używając sokowirówki. Sok można zmieszać w proporcji 1:1 z miodem lub wódką. 20-30 kropli soku mieszamy z kieliszkiem wody i stosujemy 3-4 razy dziennie.

Bezpieczeństwo stosowania

W podbiale stwierdzono obecność alkaloidów pirolizydynowych[1], które spożywane w nadmiernej ilości lub dłużej niż 6 tygodni mogą uszkadzać wątrobę[2]. Podbiału nie powinny stosować kobiety w ciąży i karmiące.

[1]http://www.fda.gov/Food/FoodSafety/FoodborneIllness/ FoodborneIllnessFoodbornePathogensNaturalToxins/BadBugBook/ucm071047.htm
[2]http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1269853?ordinalpos=1&itool=EntrezSystem2.PEntrez. Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_MultiItemSupl.Pubmed_ TitleSearch&linkpos=1&log$=pmtitlesearch4

Małgorzata Przybyłowicz


TAGI:

Dodaj komentarz