Placuszki z owocami

Placuszki z owocami

Placuszki z owocami

Prosty przepis na pyszne placuszki z owocami w syropie miodowo-rumowym i bitą śmietaną.

Placuszki z owocamiDanie dla 3 osób

 

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka startej skórki z  cytryny
  • 3 łyżki stołowe miodu
  • 3 łyżki stołowe rumu
  • 4 śliwki
  • 1 brzoskwinia
  • 1 jabłko
  • 1 kiść winogron
  • 400 ml śmietany do ubijania
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Ubijamy śmietanę z cukrem. Brzoskwinię i jabłko obieramy i kroimy na niedużą kostkę. Śliwki dzielimy na pół i usuwamy pestki. Wszystkie owoce oprócz winogron gotujemy kilkanaście minut w rondelku z dodatkiem miodu i rumu, aż owocowy sok zamieni się w gęsty syrop.

Do miski wsypujemy mąkę i wlewamy mleko. Całość dokładnie mieszamy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy jajko oraz proszek do pieczenia i ponownie mieszamy. Ciasto nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię wysmarowaną niewielką ilością masła. Placuszki smażymy kilka minut z obu stron aż się zrumienią. Podajemy z bita śmietaną i owocami w syropie. Deser posypujemy cynamonem. Dekorujemy połówkami winogron oraz listkiem melisy.

Placuszki z owocami

Placuszki z owocami


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI: , , ,

Dodaj komentarz