Placuszki z owocami
Prosty przepis na pyszne placuszki z owocami w syropie miodowo-rumowym i bitą śmietaną.
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 3 łyżki stołowe miodu
- 3 łyżki stołowe rumu
- 4 śliwki
- 1 brzoskwinia
- 1 jabłko
- 1 kiść winogron
- 400 ml śmietany do ubijania
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Ubijamy śmietanę z cukrem. Brzoskwinię i jabłko obieramy i kroimy na niedużą kostkę. Śliwki dzielimy na pół i usuwamy pestki. Wszystkie owoce oprócz winogron gotujemy kilkanaście minut w rondelku z dodatkiem miodu i rumu, aż owocowy sok zamieni się w gęsty syrop.
Do miski wsypujemy mąkę i wlewamy mleko. Całość dokładnie mieszamy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy jajko oraz proszek do pieczenia i ponownie mieszamy. Ciasto nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię wysmarowaną niewielką ilością masła. Placuszki smażymy kilka minut z obu stron aż się zrumienią. Podajemy z bita śmietaną i owocami w syropie. Deser posypujemy cynamonem. Dekorujemy połówkami winogron oraz listkiem melisy.
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz