Placki z owocami

Placki z owocami

Placki z owocami

Placki z owocami – składniki:

  • pół szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki mąki kukurydzianej,
  • szklanka kefiru,
  • dwa jajka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • truskawki, maliny, jagody bądź starte jabłka,
  • dwie łyżki oleju,
  • syrop klonowy, truskawkowy lub inny.

Placki z owocami – sposób przygotowania:

Mąkę kukurydzianą wymieszaj z mąką pszenną, dodaj proszek do pieczenia. Do mieszanki wbij jajka, ucieraj dodając kefir do momentu powstania jednolitej konsystencji przypominającej gęstą śmietanę. Na koniec dodaj olej, wymieszaj. Placki smażymy na patelni z obydwu stron na złoty kolor. Na usmażonych plackach ułóż owoce i dodaj niewielką ilość syropu.


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

Dodaj komentarz