Placek z wiśniami
Nie ma to jak placek z owocami w środku zimy! Ten prosty przepis na pyszny, delikatny biszkopt z wiśniami to doskonały pomysł na słodki dodatek do kawy. Jeśli nie mamy świeżych owoców do naszych wypieków możemy z powodzeniem użyć mrożonych.
Składniki:
3 jajka
250 g wiśni
115 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
1/2 op. cukru waniliowego (najlepiej z prawdziwą wanilią)
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy sztywną pianę. W osobnej misce ucieramy masło z cukrem. Dodajemy żółtka i całość dokładnie mieszamy. Do utartej masy wsypujemy mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Ciasto łączymy z białkami i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy do natłuszczonej formy o średnicy ok. 27 cm. Na wierzchu kładziemy umyte i wydrylowane wiśnie. Jeśli używamy mrożonych owoców, powinny być lekko rozmrożone. Ciasto pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C.
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz