Placek z wiśniami

Placek z wiśniami

Placek z wiśniami

Nie ma to jak placek z owocami w środku zimy! Ten prosty przepis na pyszny, delikatny biszkopt z wiśniami to doskonały pomysł na  słodki dodatek do kawy.  Jeśli nie mamy świeżych owoców do naszych wypieków możemy z powodzeniem użyć mrożonych.

Składniki:
3 jajka
250 g wiśni
115 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
1/2 op. cukru waniliowego (najlepiej z prawdziwą wanilią)
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Placek z wiśniami

Placek z wiśniami

Sposób przygotowania:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy sztywną pianę. W osobnej misce ucieramy masło z cukrem. Dodajemy żółtka i całość dokładnie mieszamy. Do utartej masy wsypujemy mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Ciasto łączymy z białkami i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy do natłuszczonej formy o średnicy ok. 27 cm. Na wierzchu kładziemy umyte i wydrylowane wiśnie. Jeśli używamy mrożonych owoców, powinny być lekko rozmrożone. Ciasto pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C.

Placek z wiśniami


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI: , ,

Dodaj komentarz