Pietruszka w walce z rakiem piersi
Jak donosi magazyn Cancer Prevention Research badania na szczurach przeprowadzone przez naukowców z University of Missouri wykazały, że Apigenina – substancja pozyskiwana z pietruszki, hamuje rozwój i wzrost guzów nowotworowych piersi.
Apigenina znajduje się w dużej ilości w pietruszce, ale znajdziemy ją także w selerze, pomarańczach i jabłkach.
Zdaniem Dr. Hyder’a prowadzącego badania, apigenina blokuje tworzenie się nowych naczyń krwionośnych wokół guza nowotworowego, przez co hamuje dostęp substancji odżywczych do komórek nowotworowych i dzięki temu zatrzymuje rozwój guzów.
Patrycja Bydlińska
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz