Pietruszka w walce z rakiem piersi

Pietruszka

Pietruszka w walce z rakiem piersi

Jak donosi magazyn Cancer Prevention Research badania na szczurach przeprowadzone przez naukowców z University of Missouri wykazały, że Apigenina – substancja pozyskiwana z pietruszki, hamuje rozwój i wzrost guzów nowotworowych piersi.

Apigenina znajduje się w dużej ilości w pietruszce, ale znajdziemy ją także w selerze, pomarańczach i jabłkach.

Zdaniem Dr. Hyder’a prowadzącego badania, apigenina blokuje tworzenie się nowych naczyń krwionośnych wokół guza nowotworowego, przez co hamuje dostęp substancji odżywczych do komórek nowotworowych i dzięki temu zatrzymuje rozwój guzów.

Patrycja Bydlińska


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

Dodaj komentarz