Pierogi kornwalijskie
Wakacje to czas podróży. Zamiast kanapek na drogę proponujemy pyszne i pożywne pierogi z piekarnika. To zdecydowani zdrowsza alternatyw dla dań typu fast food, na które jesteśmy szczególnie podatni podczas wakacyjnych wojaży.
Pirogi kornwalijskie, czyli cornish pasty to tradycyjny, brytyjski przysmak znany w całej Anglii.
Jego histriona sięga XVII wieku, gdy pieróg kornwalijski z wypieczonymi na wierzchu inicjałami przygotowywały żony dla swoich mężów, górników wydobywających rudę cyny na terenach Kornwalii.
Pieróg kornwalijski to doskonały pomysł na drugie śniadanie do pracy lub pożywną przekąskę.
- 225 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 60 g masła
- 1 żółtko
- 60 ml wody
- 1 jajko do posmarowania
Nadzienie:
- 1 marchewka
- ½ selera
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 2 cebule
- 10 plaserów szynki
- 1 łyżeczka posiekanej natki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wymieszaj dokładnie mąkę, proszek do pieczenia, sól i posiekane masło oraz żółtko. Dodaj wodę i wyrabiaj rękoma aż powstanie spójne i niekleiste, gładkie ciasto. Uformuj kulę i wstaw na godzinę do lodówki.
Warzywa i szynkę pokrój na cienkie plasterki. Wyjmij ciasto z lodówki, podziel na kulki wielkości jabłka i rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na grubość 0,5 cm. Na krążkach ciasta ułóż warzywa i szynkę, posyp posiekaną natką pietruszki, dopraw solą oraz pieprzem. Brzegi ciasta posmaruj woda, sklejaj i zagniataj tak by uformować „falbankę”. Nakłuj pierogi pośrodku nożem i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 230°C przez 10 minut, po czym zmniejsz ją do 180°C i piecz jeszcze przez 30-45 minut do zarumienienia.
Patrycja Bydlińska
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz