Pieprz

Pieprz pochodzi z Azji. Jest, zaraz po soli, najpopularniejszą i jedną z najstarszych przypraw świata. Należy do rodziny pieprzowatych. Jest wieloletnim pnączem dochodzącym do 15 m wysokości. Jego owoce stanowią uniwersalną przyprawę do większości zup, sosów, sałatek, jaj, ryb i dań mięsnych. Charakterystyczny, palący smak pieprz zawdzięcza zawartości olejków eterycznych i alkaloidu piperyny.

Pieprz

Pieprz pochodzi z Azji. Jest, zaraz po soli, najpopularniejszą i jedną z najstarszych przypraw świata. Należy do rodziny pieprzowatych. Jest wieloletnim pnączem, dochodzącym do 15 m wysokości. Jego owoce stanowią uniwersalną przyprawę do większości zup, sosów, sałatek, jaj, ryb i dań mięsnych. Charakterystyczny, palący smak pieprz zawdzięcza zawartości olejków eterycznych i alkaloidu piperyny.

Odmiany pieprzu

Wyróżniamy cztery odmiany pieprzu. Marynowanie lub konserwowanie solanką niedojrzałych ziarenek prowadzi do powstania pieprzu zielonego. Dojrzałe owoce obrane ze skórki i wysuszone to pieprz biały. Natomiast dojrzałe owoce konserwowane w occie to pieprz czerwony. Najpopularniejszy pieprz czarny powstaje poprzez gotowanie prawie dojrzałych owoców, następnie ich suszenie i fermentowanie.

Właściwości pieprzu

Wiele badań naukowych wskazuje, iż oprócz funkcji przyprawowych roślina ta wykazuje również pewne właściwości lecznicze.

Pieprz poprawia apetyt oraz pobudza wydzielanie soków trawiennych, dzięki czemu usprawnia proces trawienia i łagodzi wzdęcia. Wykazuje również działanie lekko moczopędne i dezynfekujące na drogi moczowe.

Dzięki zawartości piperyny pieprz wpływa na zwiększenie wchłaniania przez organizm selenu, witamin z grupy B i beta-karotenu.

Jak czytamy w International Journal of Food Science and Nutrition, pieprz jest najsilniejszym antyoksydantem kuchni Indyjskiej. Naukowcy sprawdzili właściwości antyoksydacyjne wszystkich popularnych składników stosowanych w kuchni indyjskiej i doszli do jednoznacznych wniosków, że pieprz, dzięki największej zawartości fenoli, jest najsilniejszym źródłem antyoksydantów.

Spożywanie pieprzu nie jest polecane osobom cierpiącym na choroby nerek i układu pokarmowego (może wywołać podrażnienie przewodu pokarmowego). Ze względu na właściwości pobudzające apetyt nie powinny go stosować również osoby będące w trakcie diety odchudzającej.


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI:

2 komentarze

Dodaj komentarz