Pieczona ryba w ziołach

Pieczony ostrobok

Pieczona ryba w ziołach

Pieczony sierpik w ziołach sprawdzi się doskonałe  jako danie zarówno na co dzień jak i na wigilijny stół. Ta mało popularna i nieznana na polskim stole ryba to ciekawa alternatywa dla świątecznego karpia. Jest niedroga, smaczna i ma mało ości. Jej filetowanie nie sprawia problemów.

 

Składniki:

  • sierpik
  • 1 cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Pieczony ostrobok

Sposób przygotowania:
Rybę skrobiemy, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Siekamy rozmaryn i ocieramy skórkę z cytryny. Przygotowujemy marynatę z soku z 1/2 cytryny, otartej skórki cytrynowej, rozmarynu, posiekanego czosnku i 1/3 szklanki oliwy z oliwek. Rybę zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Następnie do ryby wkładamy natkę pietruszki i przekładamy z marynaty do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C. przez 30 minut. Na ostatnie 10 minut możemy włączyć funkcję grillowania. Rybę podajemy z duszonym szpinakiem.

Pieczony ostrobok


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI: ,

Dodaj komentarz