Picie kawy może zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera

Któż z nas nie lubi aromatycznego zapachu kawy o poranku. Kawa jest najpopularniejszą używką na ziemi. Pobudza zmysły, przyśpiesza przemianę materii, zwiększa sprawność myślenia i jak wskazują najnowsze badania może znacznie zredukować ryzyko choroby Alzheimer’a.

Picie kawy może zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera

Któż  z nas nie lubi aromatycznego zapachu kawy o poranku. Kawa jest najpopularniejszą używką na ziemi. Pobudza zmysły, przyśpiesza przemianę materii, zwiększa sprawność myślenia i jak wskazują najnowsze badania może znacznie zredukować ryzyko choroby Alzheimera.

Jak donoszą naukowcy, picie 3-5 filiżanek kawy dziennie może ustrzec przed chorobą Alzheimera i demencją. Skandynawscy badacze z  University of Kuopio w Finlandii, the Karolinska Institutet w Szwecji i Finland’s National Public Health Institute sprawdzali jaki jest długofalowy wpływ picia kawy w średnim wieku, na ryzyko pojawienia się choroby Alzheimera w wieku podeszłym.

Choroba Alzheimera jest postępującą, degeneracyjną chorobą układu nerwowego charakteryzującą się występowaniem otępienia, zaburzeniami pamięci, funkcji poznawczych, osobowości, zachowania, mowy i czynności ruchowych. Chory nie jest wstanie samodzielnie funkcjonować, ani wykonywać nawet najprostszych czynności dnia codziennego takich jak np. mycie się i ubieranie, w związku z czym wymaga stałej opieki.

Kofeina w kosmetyce

W Polsce ok. 200 000 osób choruje na chorobę Alzheimera. Początki choroby zaczynają się zwykle ok. 65 roku życia. Ryzyko pojawienia się tej choroby wzrasta wraz z wiekiem i u 80-latków wynosi już 40%. Przyczyna choroby jest nieznana i obecny poziom medycyny nie pozwala na jej wyleczenie. Terapia farmakologiczna polega jedynie na łagodzeniu objawów, nie jest wstanie zatrzymać ani cofnąć postępu choroby.

Naukowcy wciąż poszukują czynników obniżających ryzyko choroby i próbują jednoznacznie zdefiniować czynniki ryzyka.

Jak podkreślają skandynawscy badacze, proces prowadzący do pojawienia się choroby Alzheimera może zaczynać się kilkadziesiąt lat przed pierwszymi objawami klinicznymi choroby. Badacze pragnęli dowiedzieć się jaki jest długofalowy wpływ działania kawy na układ nerwowy.

Masło kawowe

Badanie rozpoczęto już w 1972 roku i przez 5 następnych lat 1409 uczestników było ankietowanych odnośnie ilości wypijanej dziennie kawy. 21 lat później sprawdzono jaki długofalowy wpływ na zdrowie układu nerwowego badanych miała kawa. Spośród uczestników doświadczenia, którzy mieli wówczas 65-79 lat, 61 cierpiało na demencję starczą, a u 48 z nich odnotowano chorobę Alzheimera.

Wyniki badań wskazują, że picie 3-5 filiżanek kawy dziennie w średnim wieku zmniejsza ryzyko pojawienia się choroby Alzheimera w późniejszym życiu aż o 65% w stosunku do osób pijących tylko 1 filiżankę kawy dziennie, lub nie pijących kawy wcale.

Naukowcy podkreślają, że potrzebne są dalsze badania dla potwierdzenia wyników dotychczasowych jak również dla poznania mechanizmów ochronnego działania kawy na układ nerwowy.


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

Dodaj komentarz