Paszteciki z kapustą i grzybami
Na co dzień, w ciągłym biegu, często zapominamy o śniadaniu i nie mamy czasu na poranny posiłek w gronie rodziny. Święta Bożego Narodzenia to doskonała okazja do spotkań z bliskimi. Bez pośpiechu możemy przygotować smaczne i pożywne śniadanie. W naszym świątecznym jadłospisie nie może zabraknąć pasztecików z kapustą i grzybami, czerwonego barszczu, śledzi czy sałatki jarzynowej. Warto również pamiętać o soku owocowym.
Szklanka soku Tymbark to idealny dodatek do pierwszego posiłku, który stanowi 1 z 5 porcji warzyw i owoców potrzebnych naszemu organizmowi każdego dnia.
Składniki na ciasto:
- 3 żółtka
- 100 g masła (1/2 kostki)
- 35 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 2 czubate szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
W miseczce rozcieramy pokruszone drożdże z cukrem, aż powstanie gładka masa. Następnie dodajemy mleko oraz 2 czubate łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut pod przykryciem z bawełnianej ściereczki, aż na powierzchni płynu stworzy się gruba warstwa piany. Mieszamy mąkę z solą. Wlewamy spieniony rozczyn z drożdży i mieszamy całość drewnianą łyżką. Dodajemy żółtka oraz miękkie masło i wyrabiamy ręką na gładką, elastyczną masę. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę.
Składniki na farsz:
- 300 g pieczarek
- 500 g kapusty kiszonej
- garść rodzynek
- 1 jabłko
- 1 cebula
- sól i pieprz
- kminek, ziele angielskie, liść laurowy
- 1 szklanka wody
- masło
Sposób przygotowania:
Umyte i pokrojone pieczarki podsmaża-my na złoty kolor na maśle. Gdy grzyby się zrumienią dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Całość podsmażamy, aż cebula się zeszkli. W garnku gotujemy odsączoną i posiekaną kapustę z dodatkiem wody, szczyptą soli oraz pieprzu. Przyprawiamy kilkoma listkami laurowymi, zielem angielskim i kminkiem. Gotujemy na wolnym ogniu, aż kapusta zmięknie. Dodajemy podsmażone pie-czarki, cebulę, garść rodzynek oraz po-krojone w kostkę, obrane jabłko. Całość mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut.
Następnie wyjmujemy ciasto na stolnicę i rozwałkowujemy duży prostokąt, który dzielimy na cztery pasy o szerokości ok 10 cm. Wzdłuż każdego pasa nakładamy nadzienie i zwijamy ciasto w długi rulonik. Zlepiamy bok ruloniku tak, by nadzienie nie wypadło. Roladki przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i układamy łączeniem do dołu. Kroimy ruloniki na kilkucentymetrowe kawałki.
Wierzch każdej roladki dwukrotnie nacinamy nożem, tak by para mogła się swobodnie wydostawać podczas pieczenia. Paszteciki smarujemy żółtkiem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni C. na 20-25 minut.
Artykuł zawiera lokowanie produktu.
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz