Paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki z kapustą i grzybami

Na co dzień, w ciągłym biegu, często zapominamy o śniadaniu i nie mamy czasu na poranny posiłek w gronie rodziny. Święta Bożego Narodzenia to doskonała okazja do spotkań z bliskimi. Bez pośpiechu możemy przygotować smaczne i pożywne śniadanie. W naszym świątecznym jadłospisie nie może zabraknąć pasztecików z kapustą i grzybami, czerwonego barszczu, śledzi czy sałatki jarzynowej. Warto również pamiętać o soku owocowym.

Paszteciki z kapustą i grzybami

Szklanka soku Tymbark to idealny dodatek do pierwszego posiłku, który stanowi 1 z 5 porcji warzyw i owoców potrzebnych naszemu organizmowi każdego dnia.

Składniki na ciasto:

  • 3 żółtka
  • 100 g masła (1/2 kostki)
  • 35 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 czubate szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

W miseczce rozcieramy pokruszone drożdże z cukrem, aż powstanie gładka masa. Następnie dodajemy mleko oraz 2 czubate łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut pod przykryciem z bawełnianej ściereczki, aż na powierzchni płynu stworzy się gruba warstwa piany. Mieszamy mąkę z solą. Wlewamy spieniony rozczyn z drożdży i mieszamy całość drewnianą łyżką. Dodajemy żółtka oraz miękkie masło i wyrabiamy ręką na gładką, elastyczną masę. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę.

Składniki na farsz:

  • 300 g pieczarek
  • 500 g kapusty kiszonej
  • garść rodzynek
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • sól i pieprz
  • kminek, ziele angielskie, liść laurowy
  • 1 szklanka wody
  • masło

Sposób przygotowania:

Umyte i pokrojone pieczarki podsmaża-my na złoty kolor na maśle. Gdy grzyby się zrumienią dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Całość podsmażamy, aż cebula się zeszkli. W garnku gotujemy odsączoną i posiekaną kapustę z dodatkiem wody, szczyptą soli oraz pieprzu. Przyprawiamy kilkoma listkami laurowymi, zielem angielskim i kminkiem. Gotujemy na wolnym ogniu, aż kapusta zmięknie. Dodajemy podsmażone pie-czarki, cebulę, garść rodzynek oraz po-krojone w kostkę, obrane jabłko. Całość mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut.

Następnie wyjmujemy ciasto na stolnicę i rozwałkowujemy duży prostokąt, który dzielimy na cztery pasy o szerokości ok 10 cm. Wzdłuż każdego pasa nakładamy nadzienie i zwijamy ciasto w długi rulonik. Zlepiamy bok ruloniku tak, by nadzienie nie wypadło. Roladki przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i układamy łączeniem do dołu. Kroimy ruloniki na kilkucentymetrowe kawałki.

Paszteciki z kapustą i grzybami

Wierzch każdej roladki dwukrotnie nacinamy nożem, tak by para mogła się swobodnie wydostawać podczas pieczenia. Paszteciki smarujemy żółtkiem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni C. na 20-25 minut.

Paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki z kapustą i grzybami

Artykuł zawiera lokowanie produktu.


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI:

Dodaj komentarz