Papryka
Odmiany tego popularnego warzywa różnią się kształtem, wielkością, kolorem, smakiem… Jednak bez względu na to, który rodzaj papryki odpowiada nam najbardziej, warto na stałe wprowadzić ją do naszego jadłospisu.
Kilka słów o papryce..
Papryka, nazywana również pieprzowcem, należy do rodziny psiankowatych i pochodzi z Ameryki Środkowej. W Europie pojawiła się prawdopodobnie w XV wieku i od tej pory stała się jednym z najchętniej uprawianych warzyw. Jest prawdziwą królową kuchni węgierskiej – wystarczy wymienić choćby leczo, w którym papryka jest obok pomidorów głównym składnikiem potrawy. Podstawowy podział wyróżnia słodkie i ostre odmiany tego warzywa, a wśród nich słynne chili, bez którego z kolei ciężko wyobrazić sobie kuchnię meksykańską. Jednak paprykę spotkamy nie tylko w kuchni i ogrodzie, ale również… na parapecie jako oryginalną roślinę ozdobną – istnieją odmiany o drobnych i barwnych owocach.
Papryka Chili
„Jest ich ponad 90 rodzajów, o różnych kształtach, kolorach, smakach i stopniach ostrości. Ma właściwości antyseptyczne, przeciwwirusowe, łagodzi dolegliwości przewodu pokarmowego, zbija gorączkę. Jest też znakomitym przeciwutleniaczem – zapobiega m.in. procesom starzenia. I to właśnie z papryki, Węgier Albert Szent-Gyorgy wyodrębnił kwas askorbinowy, czyli witaminę C.”
„Podróże ze smakiem” Anna Kwiatkowska, Tomasz Rudomino
W polskiej kuchni najczęściej można spotkać słodką, łagodną paprykę zielonego, żółtego, pomarańczowego lub czerwonego koloru.
„Papryka może być spożywana zarówno w stanie świeżym, jak i w postaci cennego składnika do różnych potraw. Na bazie papryki sporządza się bardzo wiele smacznych dań gorących i zimnych. jako jedno z niewielu warzyw w postaci konserwowanej zachowuje do 80% witamin.”
„Działkowiec” Nr3 (691), mgr Anna Podczaska, mgr Elżbieta Sikora
Wartość odżywcza papryki
Papryka to przede wszystkim skarbnica witaminy C – zawiera jej najwięcej spośród warzyw i kilkakrotnie więcej niż cytryna. Warto wiedzieć, że witamina ta w niewielkim stopniu ulega rozkładowi w wyniku przetwarzania, co ma miejsce w przypadku innych warzyw oraz owoców. Znajdziemy w niej również beta-karoten (w największych ilościach występuje w czerwonych odmianach), witaminy E, K i z grupy B, sole mineralne (przede wszystkim potas, wapń, magnez i fosfor), rutynę, a w paprykach ostrych – kapsaicynę.
Papryka dla zdrowia
Papryka jest produktem niskokalorycznym (15-30 kcal w 100 g), bez obaw możemy więc włączyć ją do naszej diety. Obecne w niej substancje odżywcze wzmacniają i uszczelniają naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie krwi, działają moczopędnie, zwiększają odporność organizmu. Na szczególną uwagę zasługuje wspomniana kapsaicyna, która w dużych dawkach jest dla człowieka śmiertelnie trująca, natomiast w niewielkich ilościach ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Alkaloid ten, odpowiadający za piekący smak ostrych odmian papryki, wykazuje silne działanie bakteriobójcze, przeciwbólowe i rozgrzewające. W medycynie znalazła zastosowanie jako składnik maści stosowanych przy bólach mięśniowo-stawowych, bólach reumatycznych, urazach, zapaleniu korzonków nerwowych. Ponadto zwiększa wydzielanie soku żołądkowego i żółci oraz pobudza krążenie i przemianę materii. Co więcej, badania potwierdzają antynowotworowe działanie kapsaicyny, między innymi w przypadku raka prostaty [1] i trzustki [2].
Wyciąg olejowy z papryki
3-4 wysuszone ostre papryki dokładnie mielimy. Na każdą łyżkę zmielonego warzywa dolewamy 3 łyżki oliwy z oliwek. Całość odstawiamy na tydzień. Wyciąg można stosować zarówno doustnie, jak i zewnętrznie do nacierania bolących miejsc.
Uwaga na ostrą paprykę
Spożywanie ostrej papryki w zbyt dużych ilościach może podrażniać przewód pokarmowy, nerki, a także wywoływać reakcje alergiczne. Kobiety w ciąży i karmiące powinny jej unikać.
[1] www.ncbi.nlm.nih.gov
[2] www.ncbi.nlm.nih.gov
Małgorzata Przybyłowicz
Dodaj komentarz