Papryka z serem feta i cebulą

Papryka z serem feta i cebulą

Papryka z serem feta i cebulą

Papryka na ciepło z cebulką i serem feta to niezwykle proste w przygotowaniu, pachnące rozmarynem, danie z patelni. Ten pełen kolorów posiłek to dobry pomysł na szybki lunch, ciepłą przekąskę lub dodatek do obiadu. Warto dbać o to, by nasze dania były pełne różnorodnych barw. Im bardziej kolorowo tym zdrowiej! Barwniki odpowiedzialne za kolor owoców i warzyw to właśnie cenne przeciwutleniacze, które skutecznie rozprawiają się z wolnymi rodnikami.

Składniki:

  • 4 papryki o różnych kolorach,
  • 2 średniej wielkości czerwone cebule,
  • 1/2 kostki sera feta,
  • szczypta rozmarynu,
  • kilka gałązek świeżego tymianku,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
  • świeżo zmielony pieprz.

Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w średniej wielkości kostkę.

paprykaiser1 Papryka

Obieramy, myjemy i kroimy cebulę w „półksiężyce”. Najlepiej użyć cebuli czerwonej, która nie tylko wzbogaci danie o dodatkowy kolor, ale również o cenne dla zdrowia antyoksydanty.

paprykaiser2

Warzywa smażymy na klarowanym maśle. Posypujemy rozmarynem i świeżymi listkami tymianku. Pod koniec smażenia przyprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i dodajemy pokrojony w kostkę ser feta. Całość mieszamy z łyżką oliwy z oliwek.

paprykaiser3

Podajemy ze świeżą bagietką jako dodatek do mięs lub samodzielne danie.

Papryka z serem feta i cebulą

 


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI: ,

11 komentarzy

Dodaj komentarz