Papryka z serem feta i cebulą

Papryka z serem feta i cebulą

Papryka z serem feta i cebulą

Papryka na ciepło z cebulką i serem feta to niezwykle proste w przygotowaniu, pachnące rozmarynem, danie z patelni. Ten pełen kolorów posiłek to dobry pomysł na szybki lunch, ciepłą przekąskę lub dodatek do obiadu. Warto dbać o to, by nasze dania były pełne różnorodnych barw. Im bardziej kolorowo tym zdrowiej! Barwniki odpowiedzialne za kolor owoców i warzyw to właśnie cenne przeciwutleniacze, które skutecznie rozprawiają się z wolnymi rodnikami.

Składniki:

  • 4 papryki o różnych kolorach,
  • 2 średniej wielkości czerwone cebule,
  • 1/2 kostki sera feta,
  • szczypta rozmarynu,
  • kilka gałązek świeżego tymianku,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
  • świeżo zmielony pieprz.

Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w średniej wielkości kostkę.

paprykaiser1 Papryka

Obieramy, myjemy i kroimy cebulę w „półksiężyce”. Najlepiej użyć cebuli czerwonej, która nie tylko wzbogaci danie o dodatkowy kolor, ale również o cenne dla zdrowia antyoksydanty.

paprykaiser2

Warzywa smażymy na klarowanym maśle. Posypujemy rozmarynem i świeżymi listkami tymianku. Pod koniec smażenia przyprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i dodajemy pokrojony w kostkę ser feta. Całość mieszamy z łyżką oliwy z oliwek.

paprykaiser3

Podajemy ze świeżą bagietką jako dodatek do mięs lub samodzielne danie.

Papryka z serem feta i cebulą

 


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI: ,

11 komentarzy

  1. Posted by Aneta, at Odpowiedz

    Wygląda ładnie, ale czy smakuje?… Chyba wolę leczo 🙂

    • Posted by Patrycja Bydlińska, at Odpowiedz

      Polecam wypróbować. Osobiście nie jestem wielką fanką rozmarynu, ale w tym daniu pasuje doskonale. Leczo też lubię 🙂 Jak tylko zrobi się trochę chłodniej i bardziej jesiennie pokuszę się o przygotowanie takiej potrawy wraz z fotorelacją na bloga.

  2. Posted by lotos, at Odpowiedz

    Po papryce surowej zawsze jest mi niedobrze ona jest chyba ciezkostrawna chyba przez te skorki. Wole marynowana

  3. Posted by PannaXYZ, at Odpowiedz

    Robiłam coś takiego tylko u mnie było dość sporo natki pietruszki i bardzo mała ilość patisona 🙂 Polecam, lepsze niż leczo 🙂 Szczególnie na takie upalne dni 🙂

  4. Posted by PannaXYZ, at Odpowiedz

    w sumie to własnie gotuje wiejski rosół, ale taką przystawkę do rosołu pewnie każdy by w domu zjadł… hmmm 🙂

  5. Posted by hania79, at Odpowiedz

    Niezła z Pani laseczka hihi
    Mam pytanie, Pani biega, silownia czy??
    Jakaś cud – dieta??
    Wahania wagi??

  6. Posted by monia1, at Odpowiedz

    Czy zamiast fety można dodać np mozzarelle? ;p Ciekawy przepis, ale ta feta..

  7. Posted by Monia, at Odpowiedz

    mmmm 🙂 aż ślinka leci.. lecę do kuchni wypróbować ten cudowny przepis 😀

  8. Posted by Marta, at Odpowiedz

    Zamiast fety dodać kabaczka i wychodzi leczo 🙂 Kto by pomyślał, że paprykę z cebulką można łączyć na tak wiele sposobów 🙂

Dodaj komentarz