Papryka z serem feta i cebulą
Papryka na ciepło z cebulką i serem feta to niezwykle proste w przygotowaniu, pachnące rozmarynem, danie z patelni. Ten pełen kolorów posiłek to dobry pomysł na szybki lunch, ciepłą przekąskę lub dodatek do obiadu. Warto dbać o to, by nasze dania były pełne różnorodnych barw. Im bardziej kolorowo tym zdrowiej! Barwniki odpowiedzialne za kolor owoców i warzyw to właśnie cenne przeciwutleniacze, które skutecznie rozprawiają się z wolnymi rodnikami.
Składniki:
- 4 papryki o różnych kolorach,
- 2 średniej wielkości czerwone cebule,
- 1/2 kostki sera feta,
- szczypta rozmarynu,
- kilka gałązek świeżego tymianku,
- szczypta soli,
- 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
- świeżo zmielony pieprz.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w średniej wielkości kostkę.
Obieramy, myjemy i kroimy cebulę w „półksiężyce”. Najlepiej użyć cebuli czerwonej, która nie tylko wzbogaci danie o dodatkowy kolor, ale również o cenne dla zdrowia antyoksydanty.
Warzywa smażymy na klarowanym maśle. Posypujemy rozmarynem i świeżymi listkami tymianku. Pod koniec smażenia przyprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i dodajemy pokrojony w kostkę ser feta. Całość mieszamy z łyżką oliwy z oliwek.
Podajemy ze świeżą bagietką jako dodatek do mięs lub samodzielne danie.
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
11 komentarzy