Papaja

Papaja

Papaja

Papaja -” Fachowo zwana melonowcem. Pochodzi z Meksyku, jak wszystko co dobre w tym jadalnym świecie. Hiszpanie, otwierając szlak handlowy przez Pacyfik, zawieźli ją do Indonezji i na Filipiny. W Azji zrobiła karierę jako podstawa tamtejszej diety. Tani, łatwy w uprawie owoc jada się na surowo i gotowany. W twarde liście papai zawija się mięso i piecze w żarze ogniska”

Podróże ze smakiem” Anna Kwiatkowska, Tomasz Rudomino

Ten egzotyczny owoc od wieków stosowany jest przez mieszkańców Ameryki Środkowej do leczenia różnorodnych schorzeń, przede wszystkim trawiennych. Papaja została doceniona również w kosmetyce, gdzie znajduje zastosowanie w zabiegach peelingujących.

Papaja – witaminy, minerały i enzymy

Warto wiedzieć, że papaja, inaczej melonowiec właściwy, to tak naprawdę jagoda, a drzewo papajowe to bylina. W papai znajdziemy witaminy C, E, z grupy B (w tym B9 – kwas foliowy), a także magnez, potas, cynk, żelazo, błonnik. Owoce papai dostarczają cennej luteiny, która ma działanie antyoksydacyjne oraz korzystnie wpływa na wzrok. O żółto-pomarańczowej barwie dojrzałych owoców decyduje inny przeciwutleniacz – likopen. Do grona antyoksydantów znajdujących się w papai należy również arginina, która odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby i układu krwionośnego, a także korzystnie wpływa na męską płodność. Owoc ma odczyn zasadowy (zawiera zaledwie 0,2% kwasów), dlatego też nie zakwasza organizmu i może być z powodzeniem spożywany przez osoby, które mają problem z nadkwaśnością soku żołądkowego. W papai znajduje się kilka enzymów, które rozkładają białko i pektyny, a najważniejszym z nich jest papaina.

„Owoc papai jest delikatnie słodki i ma miły, ostry, piżmowy zapach, który w pewnych odmianach i obszarach klimatycznych jest bardziej wyrazisty. W wielu krajach jest to popularny owoc podawany na śniadanie, używany również do sałatek, ciast, sorbetów, soków i cukierków. Niedojrzałe owoce można gotować, podobnie jak dynie.”

„Kolorowa dieta” David Heber, Susan Bowerman

Papaina dla zdrowia i urody

Papaina jest enzymem, który uczestniczy w trawieniu białek. Enzym ten rozkłada białka budujące pasożyty, bakterie i grzyby, z tego też powodu od wieków stosowana jest w leczeniu chorób pasożytniczych układu pokarmowego, a także przy wzdęciach i problemach trawiennych. Najważniejszą właściwością papainy jest zdolność trawienia białek w środowisku obojętnym, co docenią osoby zmagające się z dolegliwościami związanymi z niedoborem kwasu solnego. Papaina ma także działanie przeciwzapalne – znajdziemy ją w lekach łagodzących stany zapalne jamy ustnej. W kosmetyce papaina znalazła zastosowanie jako składnik peelingów enzymatycznych i kosmetyków antycellulitowych.

Kosmetyki z ekstraktem z papai:

Papaja w diecie odchudzającej

Ze względu na zawartość błonnika, który wspomaga usuwanie produktów przemiany materii z organizmu i niewielką kaloryczność (około 40 kcal w 100 g) papaja polecana jest jako składnik diety odchudzającej.

Peeling z papai

Miksujemy miąższ papai i nakładamy na twarz na 10-15 minut. Papaina zmiękcza naskórek, a także usuwa zanieczyszczenia i nadmiar sebum, natomiast ze względu na zawartość przeciwutleniaczy opóźnia procesy starzenia się skóry.

Małgorzata Przybyłowicz


TAGI: , , ,

Dodaj komentarz