Osteoporoza – ogranicz spożycie soli, a zmniejszysz ucieczkę wapnia z kości
Nadmierne spożywanie soli kojarzone jest przeważnie jedynie z chorobami układu krążenia. Amatorzy słonych potraw być może nie wiedzą, że sól źle wpływa także na kości. Naukowcy już od dłuższego czasu alarmują, że zmniejszenie ilości spożywanej soli może pomóc w zredukowaniu ryzyka osteoporozy, cichego złodzieja kości, który atakuje co trzecią kobietę po 50 roku życia.
Nadmiar soli w diecie może doprowadzić do nadciśnienia, które zdaniem naukowców ze szpitala St George’s w Londynie, wpływa na zwiększenie wydalania wapnia z organizmu. Jak podkreślają eksperci sól jest istotnym czynnikiem utraty wapnia w kościach.
Zmniejszenie ilości soli w diecie pomaga zredukować ciśnienie krwi i jednocześnie zmniejsza ryzyko osteoporozy.
Osteoporoza to nie jest nieunikniona przyszłość, bezwzględnie związana ze starością. W świetle najnowszych badań medycznych, jesteśmy w stanie wiele zrobić w zakresie profilaktyki tej choroby. Zacząć działać możemy w każdym wieku. Ważne, by zrobić to od zaraz!
Przed nadmiarem soli ostrzega także dr Ojeda, pionierka naturalnego podejścia do kwestii zdrowotnych kobiet, ostrzegająca że „Im więcej spożywasz soli, tym więcej wydalasz wapnia”.
Nie przekraczaj dawki 2000 mg (ok. 1 łyżeczka soli kuchennej) sodu w codziennej diecie.
Uważaj na ukrytą sól, która może czaić się w takich produktach jak: gotowe mieszanki przypraw, marynaty, dressingi, sosy w proszku, produkty w puszkach, dania gotowe, oliwki, chipsy, sery i produkty typu fast-food.
Do gotowania i pieczenia używaj tylko mieszanek ziół bez dodatku soli. Czytaj etykiety na opakowaniach produktów.
Tylko około 15% spożywanej soli to sól kuchenna dodawana przez nas do posiłków. Reszta soli jest ukryta w przetworzonych produktach spożywczych.
Szczególnie uważaj na dania gotowe i półprodukty spożywcze, a także kostki rosołowe i gotowe mieszanki przypraw, gdyż stanowią one podwójne źródło sodu (oprócz sporej ilości soli zawierają także glutaminian sodu).
Czym zastąpić sól w diecie?
Dr Gomez, autorka książki Jak radzić sobie z osteoporoza i jej zapobiegać, radzi zastąpić sól np. na kanapkach, sałatce szczyptą parmezanu, który nada potrawie odpowiedni smak i dodatkowo wzbogaci posiłek w wapń.
Możesz również spróbować oszukać kubki smakowe przyprawiając dania sokiem z cytryny lub odrobiną octu. Jeśli już musisz użyć soli to wybierz jej niskosodową wersję. Stopniowo zmniejszaj ilość dodawanej do jedzenia soli.
Jak podkreśla Deborah Sellmeyer z Uniwersytetu w Kalifornii, autorka badań nad wpływem sodu i potasu na ryzyko wystąpienia osteoporozy, sól wydaje się być szczególnie niebezpieczna dla kobiet w okresie menopauzy.
Niekorzystny wpływ diety bogatej w sól można zniwelować jedząc więcej owoców i warzyw. Żywność będąca bogatym źródłem potasu np. banany, pomidory, melony, ziemniaki, sok pomarańczowy może pomóc w zredukowaniu ilość wapnia wydalanego z organizmu na skutek diety wysokosodowej.*
*Potassium-rich foods can help offset high salt diet contribution to osteoporosis, UCSF study finds University Of California – San Francisco.
Patrycja Błoch
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz