Omlet z ziemniakami i papryką

Omlet z warzywami

Omlet z ziemniakami i papryką

Omlet z warzywami – składniki:

  • 4 średniej wielkości ziemniaki,
  • 7 jajek,
  • 2 czerwone papryki,
  • 5 łyżek mleka,
  • dwie średniej wielkości cebule,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki.

Omlet z warzywami – sposób przygotowania:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, a następnie kroimy na plasterki. Paprykę kroimy w paski po wycięciu gniazd nasion, cebulę w prążki. Na rozgrzanej patelni smażymy cebulę na złoto z dodatkiem soli, następnie dodajemy paprykę z odrobiną wody, a na końcu dodajemy pokrojone w plasterki ziemniaki i całość podsmażamy. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy szczyptę soli, dwie łyżeczki ziół i pieprz. Przygotowane warzywa zalewamy masą z jajek i smażymy, zwracając uwagę na to, aby płynna, nieścięta masa jajeczna spływała na dno patelni. Omlet dekorujemy posypując go posiekaną natką pietruszki.

fot. sekimura Attribution License

Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI:

Dodaj komentarz