Omega 3, witamina C i cynk mogą pomóc chorym na astmę
Wyniki badań egipskich naukowców opublikowane w Acta Pædiatrica wskazują, iż suplementacja diety dzieci chorych na astmę witaminą C, omega-3 i cynkiem przynosi znaczną poprawę zdrowia układu oddechowego małych pacjentów.
W Polsce na astmę choruje od 5 do 10% populacji w zależności od regionu kraju. Astma oskrzelowa jest chorobą przewlekłą o charakterze napadowym, objawiającą się atakami duszności. Objawy astmy, powodowane są przez częste alergiczne stany zapalne dróg oddechowych, które związane są z nadwrażliwością i nadreaktywnością oskrzeli w skutek procesów zapalnych.
Badacze z Uniwersytetu Tanta w Egipcie podkreślają, iż stosowanie trio suplementów składających się z omega 3, witaminy C i cynku może poprawić stan zdrowia dzieci cierpiących na astmę bronchitową o umiarkowanym natężeniu.
W badaniach wzięło udział 60 dzieci w wieku średnio 8 lat cierpiących na astmę. Pacjentów podzielono na 4 grupy. W trzech grupach podawano odpowiednio witaminę (C 200 mg), omega-3, lub cynk (15 mg). W jednej z grup podawano kompleks składający się z omega-3, witaminy C i cynku.
Wyniki badań oparto na specjalnie opracowanym teście kontroli astmy u dzieci (Childhood Asthma Control Test – C-ACT), badaniach pulmonologicznych i markerach zapalenia. Znaczną poprawę stanu zdrowia dzieci odnotowano we wszystkich grupach pacjentów przyjmujących suplementy. U dzieci przyjmujących kompleks suplementów odnotowano poprawę wyników testu kontroli astmy z 16.5 do 22.1 punktów.
Rezultaty doświadczenia potwierdzają wyniki dotychczasowych badań naukowych i ważną rolę jaką pełnią ryby i warzywa w diecie dzieci w profilaktyce oraz leczeniu astmy i alergii.
Witamina C jest silnym antyoksydantem chroniącym drogi oddechowe przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wolne rodniki i zanieczyszczenie środowiska mają niebagatelny wpływ na rozwój astmy. Witamina C wzmacnia również odporność organizmu i chroni przed atakami wirusów i bakterii.
Omeg 3 i cynk działają przeciwzapalnie. Zdaniem naukowców cynk dodatkowo zmniejsza intensywność reakcji alergicznych.
Bogatym źródłem kwasów omega 3, cynku, witaminy C i innych antyoksydantów jest dieta śródziemnomorska, która jak wskazują badania naukowe, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka astmy nawet o 40%.
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz