Oliwa z oliwek zwalcza stany zapalne

Oliwa z oliwek zwalcza stany zapalne

Oliwa z oliwek zwalcza stany zapalne

Oliwa z oliwek stanowi podstawowy składnik diety śródziemnomorskiej uważanej za jedną z najzdrowszych diet świata, której przypisuje się właściwości antynowotworowe, przeciwzapalne i protekcyjne w chorobach układu krążenia.

Odkrycie naukowców z University of Cordoba, opublikowane na łamach BMC Genomics, dowodzi, że polifenole zawarte w oliwie z oliwek bezpośrednio tłumią aktywność genów związanych z tworzeniem się stanów zapalnych w organizmie.

Polifenole

Polifenole są organicznymi związkami chemicznymi występującymi w roślinach. Do grupy tych substancji zalicza się taniny, ligniny i dotychczas najlepiej poznane flawonoidy. Szczególnie bogatym źródłem polifenoli jest oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia (Extra-virgin), tłoczona na zimno.

Oliwa z oliwek a syndrom metaboliczny

Wyniki badań prowadzonych przez Francisco Perez-Jimenez wykazały, że oliwa z oliwek hamuje działanie prawie 100 genów związanych z otyłością, wysokim poziomem trójglicerydów i cholesterolu we krwi, cukrzycą oraz chorobami serca.

Szczególnie istotnym aspektem zdrowotnego oddziaływania polifenoli zawartych w oliwie z oliwek jest tłumienie aktywności genów biorących udział w tworzeniu stanów zapalnych, które mogą prowadzić do powstania syndromu metabolicznego.

Syndrom metaboliczny

Syndrom metaboliczny (in. syndrom X) oznacza jednoczesne występowanie przynajmniej trzech czynników ryzyka chorób serca i cukrzycy. Objawem zespołu metabolicznego jest otyłość brzuszna (obwód w talii dla mężczyzn równy lub większy niż 94 cm i dla kobiet równy lub większy 80 cm), której często towarzyszy wysokie stężenie trójglicerydów, niskie stężenie cholesterolu HDL (o dużej gęstości lipoprotein) w surowicy krwi, wysokie ciśnienie tętnicze i wysokie stężenie cukru we krwi.


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI:

1 comment

  1. Posted by Gosia, at Odpowiedz

    jednak oliwa oliwie nie równa, te oliwy które maja wysokie polifenole zazwyczaj maja niską kwasowość która jest miernikiem jakości oliwy, ja w Polsce długo szukałam oliwy wysokojakościowej bo producenci rzadko publikują wyniki badań chemicznych oliwy, a z oliwą to tak jak z miodem, ta w supermarketach spełnia minimalne normy jakościowe, osobiście polecam oliwę Pietro Venturini bo po moich długich poszukiwaniach jako jedyna mnie naprawdę zachwyciła

Dodaj komentarz