Oliwa szałwiowa
Oliwa szałwiowa to doskonały dodatek do makaronów, dań z ziemniaków i sałatek. Jej przygotowanie jest bardzo proste. Potrzebujemy jedynie szklanej butelki z nakrętką lub korkiem, dobrej jakości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i kilka listków świeżej szałwii.

Sposób przygotowania oliwy szałwiowej:
Do szklanej buteleczki wkładamy listki szałwii i nalewamy oliwy. Całość odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na 2 tygodnie. Przez ten czas szałwia uwolni swoje olejki eteryczne do oliwy, której nada tym samym ziołowy aromat.
Początkowo na listkach mogą się pojawić ciemniejsze plamki co oznacza, że oliwa powoli przesiąka przez zioła. Już na drugi dzień szałwia będzie równomiernie zabarwiona i nasiąknięta olejkiem.
Tak przygotowana oliwa w ozdobnej buteleczce nie tylko wyśmienicie smakuje, ale również ciekawie się prezentuje i może stanowić własnoręcznie wykonaną ozdobę naszej kuchni lub oryginalny pomysł na upominek dla kogoś bliskiego.
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
4 komentarze