Nalewki na przeziębienie

Nalewki na przeziębienie

Nalewki na przeziębienie

Stosowanie nalewek jest szczególnie wskazane w początkowy stadium przeziębienia. Owocowe i ziołowe nalewki nie tylko wyśmienicie smakują ale również wzmacniają odporność, rozgrzewają i działają bakteriobójczo. Ważne jest jednak aby stosować je z rozwagą (w niewielkiej ilości)  i nie łączyć z innymi środkami przeciw przeziębieniu i grypie takimi jak syropy przeciwkaszlowe i tabletki przeciwbólowe. Przedstawiamy kilka sprawdzonych sposobów na ziołowe nalewki.

Nalewka z jeżówki

100 g suchego i rozdrobnionego korzenia jeżówki zalewamy 500 ml wódki i odstawiamy na tydzień. Po upływie 7 dni filtrujemy nalewkę i przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Stosujemy łyżeczkę nalewki 2-3 razy dziennie.

Jeżówka purpurowa

Nalewka z kwiatów bzu czarnego

Do 1 litra wody dodajemy 0,5 kg cukru i gotujemy do uzyskania syropu. W dużym słoju umieszczamy 50 kwiatostanów bzu i 1 cytrynę pokrojoną w plastry. Zalewamy syropem, przykrywamy gazą i odstawiamy na 10 dni, codziennie mieszając. Po tym czasie odcedzamy sok i dodajemy do niego 1 litr spirytusu i sok z 2 cytryn. Odstawiamy na miesiąc, wstrząsając co kilka dni. Następnie odstawiamy na 2 tygodnie, bez wstrząsania. Po 2 tygodniach odcedzamy nalewkę, zlewamy do butelek i odstawiamy na kolejny miesiąc. Do sporządzenia syropu i nalewki stosujemy świeżo zerwane kwiatostany, nie suszone. Kwiaty zrywamy przed pełnym kwitnieniem, w maju i czerwcu.

Bez czarny sxc.hu

Nalewka agrestowa z imbirem i miodem

Składniki:

1 kg agrestu
1 l wódki
O,5 l miodu
kłącze imbiru

Agrest myjemy, zalewamy wódką, dodajemy kawałek obranego korzenia imbiru i odstawiamy na 3-4 tygodnie. Następnie odcedzamy powstałą nalewkę. Pozostałe owoce zalewamy miodem i odstawiamy na kolejne 2 tygodnie. Po tym czasie przefiltrowujemy owoce i mieszamy powstały syrop miodowy z nalewką. Przelewamy do butelek i odstawiamy na 3 tygodnie.

Agrest fot. fotolia

Nalewka z czosnku

Pół szklanki zmielonego czosnku zalewamy 400 ml wódki i odstawiamy na 2 tygodnie. Następnie filtrujemy nalewkę i stosujemy łyżkę 3-4 razy dziennie (możemy rozcieńczyć w szklance gorącego mleka z miodem)

Czosnek fot. © jd-photodesign - Fotolia.com


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI: ,

Dodaj komentarz

Ziołowe nalewki
Ziołowe nalewki

Nalewki Okres zbioru ziół czy owoców jest doskonałą okazją, aby wykonać nalewkę, która, w zależności...

Zamknij