Najcenniejsza jest skórka jabłka

Najcenniejsza jest skórka jabłka

Najcenniejsza jest skórka jabłka

Dieta bogata w jabłka chroni serce, wspomaga odchudzanie, zmniejsza ryzyko nowotworów, wpływa korzystnie na wygląd skóry i włosów. Najzdrowsze jabłka to nieobrane jabłka, bowiem najwięcej antyoksydantów o właściwościach przeciwnowotworowych zawiera skórka owoców.

Naukowcy z University of Wisconsin przeprowadzili testy z zastosowaniem ekstraktu ze skórki jabłek Gala. Wyniki doświadczenia wskazują, że zawarte w skórce owocu substancje aktywne hamują wzrost komórek nowotworowych w przypadku raka prostaty i raka piersi, a także przyczyniają się do wzrostu poziomu marpiny – proteiny hamującej wzrost guzów nowotworowych.

Najcenniejsza jest skórka jabłka


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

1 comment

  1. Posted by anna, at Odpowiedz

    Trudno się nie zgodzić, że skórka zawiera najwięcej witamin, jednak co zrobić, aby pozbyć się chemicznych składników utrzymujących się na skórce po opryskach, które producenci jabłek stosują kilkukrotnie w celu wyhodowania ładnych jabłek. Co z jabłkami posiadającymi wosk na skórce?

Dodaj komentarz