Mrożona herbata

Mrożona herbata

Mrożona herbata

Herbata, zwłaszcza mrożona to wspaniały napój na upalne dni ponieważ skutecznie orzeźwia i gasi pragnienie, o czym doskonale wiedzą mieszkańcy Sri Lanki, Indii i USA gdzie mrożona herbata in. ice tea cieszy się ogromną popularnością już od ponad 100 lat. Przyrządzenie tego pysznego napoju nie jest w gruncie rzeczy kłopotliwe, jednak należy przestrzegać kilu prosty zasad.

Mrożona herbata to w żadnym wypadku nie to samo co wystudzona herbata, dlatego nie przygotowujemy jej podając schłodzony napar z kostkami lodu i plasterkami cytryny jak to ma miejsce w przypadku wielu przepisów kulinarnych, które możemy znaleźć w internecie.

Przygotowanie mrożonej herbaty to określony rytuał i wyłącznie przestrzeganie jego zasad da nam upragniony smak.

Jeśli zwyczajnie ostudzimy herbatę to uzyskamy po prostu zimny napój o ciemno-burym kolorze z osadem na wierzchu. Cała sztuka przyrządzania mrożonej herbaty polega na tym, aby kostki lodu zalać jeszcze gorącym naparem herbaty. Szok termiczny sprawi, że napój pozostanie klarowny i nie utworzy się na nim osad.

Zasady przyrządzania mrożonej herbaty

Wybierz herbatę o ulubionym smaku. Ice tea może mieć różne oblicza; imbirowe, malinowe, a może brzoskwiniowe lub tradycyjnie cytrynowe…wybór należy do Ciebie.

Zaparz dwukrotnie mocniejszy napar niż zwykle. Posłodź cukrem lub miodem jeśli preferujesz słodką herbatę. Następnie do wysokiej szklanki po brzegi wypełnionej lodem wlej powoli jeszcze gorącą esencję. Podawaj z plasterkami cytryny i świeżymi listkami melisy lub mięty. Możesz dodać ulubiony zagęszczony sok owocowy lub odrobinę startego imbiru.

Szybko schłodzona lodem herbata pozostanie klarowna i będzie smakowicie prezentować się w przezroczystej szklance.

Patrycja Bydlińska


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI:

2 komentarze

  1. Posted by PannaXYZ, at Odpowiedz

    Rewelacja, zawsze robiłam „schłodzoną herbatę” 🙂 a zalanie lodu wrzątkiem… ten kolor – fantastyczny ;:) Polecam zieloną herbatę mrożoną zalaną syropem ananasowym 🙂 Roskosz dla podniebienia 🙂

Dodaj komentarz