Mleko z przyprawami na przeziębienie
W chłodne wieczory warto rozgrzać się kubkiem mleka z dodatkiem aromatycznych przypraw i miodu. Napój jest szczególnie polecany gdy złapie nas przeziębienie. Tak przygotowane mleko wzmacnia odporność, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Rozgrzewa i ułatwia zasypianie. Łagodzi kaszel i chrypkę.
Sposób przygotowania
Do szklanki gorącego mleka dodać szczyptę cynamonu, kardamonu, imbiru i goździków (1 szt.). Dosłodzić łyżeczką miodu.
Cynamon rozgrzewa, działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Zawarte w nim olejki eteryczne mają właściwości antyseptycznie i przeciwzapalnie. Ich ciepły aromat poprawia nastrój i samopoczucie.
Kardamon działa antywirusowo i zapobiega zapaleniom jamy ustnej. Doskonale komponuje się ze słodkim mlekiem.
Imbir pobudza wydzielanie śluzu, działa wykrztuśnie i odkażająco.
Aromat goździków harmonizuje z cynamonem, kardamonem i imbirem. Przyprawa wykazuje również działanie dezynfekujące i przeciwbólowe.
Miód pszczeli wzmacnia odporność organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze. W leczeniu przeziębień i grypy szczególnie polecany jest miód spadziowy i lipowy.
Uwaga:
Mleka z przyprawami nie powinny stosować chorzy na wrzody żołądka i dwunastnicy, kobiety w ciąży i małe dzieci.
Patrycja Bydlińska
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz