Mleko z przyprawami na przeziębienie

Mleko z przyprawami na przeziębienie

Mleko z przyprawami na przeziębienie

W chłodne wieczory warto rozgrzać się kubkiem mleka z dodatkiem aromatycznych przypraw i miodu. Napój jest szczególnie polecany gdy złapie nas przeziębienie. Tak przygotowane mleko wzmacnia odporność, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Rozgrzewa i ułatwia zasypianie. Łagodzi kaszel i chrypkę.

Sposób przygotowania

Do szklanki gorącego mleka dodać szczyptę cynamonu, kardamonu, imbiru i goździków (1 szt.). Dosłodzić łyżeczką miodu.

Cynamon
rozgrzewa, działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Zawarte w nim olejki eteryczne mają właściwości antyseptycznie i przeciwzapalnie. Ich ciepły aromat poprawia nastrój i samopoczucie.

Kardamon działa antywirusowo i zapobiega zapaleniom jamy ustnej. Doskonale komponuje się ze słodkim mlekiem.

Imbir pobudza wydzielanie śluzu, działa wykrztuśnie i odkażająco.

Aromat goździków
harmonizuje z cynamonem, kardamonem i imbirem. Przyprawa wykazuje również działanie dezynfekujące i przeciwbólowe.

Miód pszczeli wzmacnia odporność organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze. W leczeniu przeziębień i grypy szczególnie polecany jest miód spadziowy i lipowy.

Uwaga:

Mleka z przyprawami nie powinny stosować chorzy na wrzody żołądka i dwunastnicy, kobiety w ciąży i małe dzieci.

Patrycja Bydlińska


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI: , ,

Dodaj komentarz