Miąższ z grejpfruta wzmacnia kości

Regularne spożywanie miąższu z czerwonego grejpfruta może pozytywnie wpłynąć na stan kości i zmniejszyć ryzyko osteoporozy – do takich wniosków doszli naukowcy z Texas A&M University.

Miąższ z grejpfruta wzmacnia kości

Osteoporoza dotyka 75 milionów ludzi na całym świecie. Zbiera żniwo zarówno wśród kobiet jak i mężczyzn,  lecz kobiety cierpią na osteoporozę 4 razy częściej niż mężczyźni. Stale wydłuża się czas życia ludzi, w związku z czym badacze naukowi poszukują nowych metod walki z chorobami dotykającymi osoby w starszym wieku, do których w głównej mierze zalicza się osteoporoza, która dotyka co trzecią kobietę w okresie postmenopauzalnym i większość osób w wieku podeszłym.

Grejpfruty a osteoporoza

Regularne spożywanie miąższu z czerwonego grejpfruta może pozytywnie wpłynąć na stan kości i zmniejszyć ryzyko osteoporozy – do takich wniosków doszli naukowcy z Texas A&M University.

Grejpfruty zmniejszają ubytek wapnia z kości

Badanie prowadzone na szczurach którym podawano miąższ z grejpfrutów jako 5% – 10% uzupełnienie diety, wykazało, że owoc ten znacznie zmniejsza utratę wapnia i magnezu z tkanki kostnej, zwiększa absorpcję tych minerałów i zapobiega zmniejszeniu gęstości mineralnej kości. Obiecujące wyniki zaobserwowano już po 60 dniach trwania doświadczenia.

Grejpfruty w leczeniu i profilaktyce osteoporozy

Jeśli badanie naukowe na ludziach wykaże podobne efekty miąższ z grejpfruta może stać się jednym  z najważniejszych składników diety w profilaktyce i leczeniu osteoporozy, tuż obok wapnia, magnezu i witaminy D.

Patrycja Błoch


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI: ,

Dodaj komentarz