Makaron z kurkami i serem ricotta
Makaron z kurkami i cebulką oraz bogatym w proteiny serkiem ricotta to pyszne danie, którego przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmie Ci dużo czasu. To doskonały posiłek na jesienny obiad. Niewielka ilość śmietany w tym przepisie sprawia, że danie to jest znacznie mniej kaloryczne niż tradycyjny makaron z kurkami w sosie śmietanowym.
Składniki:
- 250 g kurek
- 250 g sera ricotta
- 1 czerwona cebula
- 1 pęczek natki pietruszki
- 250 g makaronu tagliatelle z pełnego ziarna (dla 3 osób)
- 3 łyżki śmietany
- 1/2 szklanki wytrawnego, białego wina
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 4 łyżki masła
- 1/2 cytryny
- parmezan do posypania
Sposób przygotowania:
Cebulę obieramy, kroimy w „półksiężyce” i podsmażamy przez 4-5 minut na maśle. W międzyczasie gotujemy makaron. Następnie do patelni z cebulką wlewamy wino i gotujemy, aż trunek prawie zupełnie odparuje. Wówczas dodajemy umyte, obrane i pokrojone kurki. Całość doprawiamy sola oraz pieprzem i podsmażamy, aż grzyby się zrumienią. Pod koniec smażenia dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki. Usmażone kurki mieszamy z 4 łyżkami śmietany. Ugotowany makaron odcedzamy i łączymy z grzybami. Danie skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy pokrojoną w kostkę ricottę i parmezan.
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
5 komentarzy