Makaron z brokułami

Makaron z brokułami

Makaron z brokułami

Szybkie i proste danie na bazie makaronu z dodatkiem brokułów, oliwek i parmezanu.

Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno – w formie makaronowej sałatki. Z powodzeniem może stanowić samodzielny posiłek lub smakowity dodatek do dań głównych. Świetnie sprawdzi się jako pożywny lunch.

Makaron z brokułami

Danie dla 3-4 osób

Składniki:

  • 250 g makaronu kokardki (dla 3-4 osób)
  • 1 brokuł lub opakowanie mrożonych brokułów
  • 1 szkl. czarnych oliwek bez pestek
  • 1 niewielki pęczek natki pietruszki
  • 1/2 szkl. tartego parmezanu
  • 1/3 szkl. oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek stołowych octu balsamicznego
  • 1 łyżka stołowa startej skórki z cytryny

Makaron z brokułami

Makaron  gotujemy w osolonej wodzie. Siekamy pietruszkę i kroimy oliwki.

Makaron z brokułami

Gotujemy brokuły. Ugotowany makaron łączymy z oliwą z oliwek, rozgniecionymi ząbkami czosnku, tartą skórką z cytryny, octem balsamicznym, pietruszką, oliwkami i parmezanem. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec dodajemy ugotowane brokuły. Danie posypujemy starym serem i ozdabiamy listkiem pietruszki.

Makaron z brokułami


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI: ,

Dodaj komentarz