Makaron z brokułami
Szybkie i proste danie na bazie makaronu z dodatkiem brokułów, oliwek i parmezanu.
Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno – w formie makaronowej sałatki. Z powodzeniem może stanowić samodzielny posiłek lub smakowity dodatek do dań głównych. Świetnie sprawdzi się jako pożywny lunch.
Danie dla 3-4 osób
Składniki:
- 250 g makaronu kokardki (dla 3-4 osób)
- 1 brokuł lub opakowanie mrożonych brokułów
- 1 szkl. czarnych oliwek bez pestek
- 1 niewielki pęczek natki pietruszki
- 1/2 szkl. tartego parmezanu
- 1/3 szkl. oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 5 łyżek stołowych octu balsamicznego
- 1 łyżka stołowa startej skórki z cytryny
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Siekamy pietruszkę i kroimy oliwki.
Gotujemy brokuły. Ugotowany makaron łączymy z oliwą z oliwek, rozgniecionymi ząbkami czosnku, tartą skórką z cytryny, octem balsamicznym, pietruszką, oliwkami i parmezanem. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec dodajemy ugotowane brokuły. Danie posypujemy starym serem i ozdabiamy listkiem pietruszki.
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz