Macierzanka piaskowa
Macierzanka
Macierzanka, często mylona z tymiankiem, jest zarówno popularnym ziołem stosowanym w medycynie naturalnej, jak również przyprawą kuchenną oraz rośliną ozdobną.
Skład i działanie macierzanki
W składzie macierzanki piaskowej (Thymus serpyllum) wyróżnić można olejek eteryczny (między innymi z tymolem), flawonoidy, garbniki, substancje gorzkie, witaminę C i kwasy organiczne. Wyciągi z zioła wykazują więc działanie:
- przeciwzapalne
- przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze
- wykrztuśne
- wiatropędne
- ściągające
- rozkurczowe
- rozgrzewające
- pobudzające wydzielanie soku żołądkowego
- łagodnie moczopędne
Macierzanka – wygląd i występowanie
Macierzanka piaskowa jest rośliną wieloletnią z rodziny jasnotowatych. Rośnie pospolicie w strefie umiarkowanej w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Polsce spotkać ją można na niżu, gdzie porasta nasłonecznione miejsca na polanach, nieużytkach oraz w lasach brzozowych i sosnowych. Warto wiedzieć, że macierzanka to rodzaj roślin, do którego zalicza się między innymi macierzankę piaskową i popularny tymianek.
Macierzanka piaskowa jest niewielką krzewinką, której łodygi, pełzające lub wznoszące się, osiągają długość do 30 cm. Roślina tworzy zwarte darnie z drobnymi, różowoliliowymi kwiatami, zebranymi na szczycie łodygi. Niewielkie liście są okrągłe, z gładkimi brzegami. Macierzanka, chętnie uprawiana w ogrodach, jest rośliną nektarodajną.
Surowiec leczniczy
Surowcem leczniczym jest ziele macierzanki, który należy zbierać w czasie kwitnienia (czerwiec-wrzesień). Ziele suszymy, wieszając w ciemnym i przewiewnym miejscu. Macierzanka jest również stosowana w kuchni jako przyprawa.
Zastosowanie wewnętrzne macierzanki
Macierzanka przynosi ulgę w dolegliwościach układu pokarmowego – przy biegunce, wzdęciach, niestrawności, nieżytach żołądka i jelit. Stosowana jest przy przeziębieniu i zapaleniu oskrzeli jako środek rozgrzewający i wykrztuśny. Działa rozkurczowo na mięśnie gładkie, łagodząc bóle menstruacyjne. Wspomaga leczenie zapalenia pęcherza i dróg moczowych.
Zastosowanie zewnętrzne macierzanki
Zioło stosowane w postaci nasiadówek pomocne jest w leczeniu stanów zapalnych pochwy i sromu, natomiast w postaci płukanek – gardła, jamy ustnej i dziąseł. Przynosi ulgę przy oparzeniach, skaleczeniach i ukąszeniach. Kąpiele z macierzanką działają natomiast rozgrzewająco i uspokajająco.
Macierzanka w kosmetyce
Macierzankę znajdziemy w płynach do higieny intymnej oraz tonikach antybakteryjnych do cery trądzikowej.
Napar z macierzanki
Łyżkę suszonego ziela zalewamy szklanką wrzątku i parzymy pod przykryciem 10-15 minut. ½ szklanki naparu pijemy 2 razy dziennie. Do użytku zewnętrznego można przyrządzić silniejszy napar – 2-3 łyżki surowca na szklankę wody.
Olej macierzankowy
2 łyżki surowca zalewamy 2 szklankami podgrzanej oliwy z oliwek i odstawiamy na tydzień. Przefiltrowany olej stosujemy doustnie 2 razy dziennie po 1-2 łyżki.
Bezpieczeństwo stosowania macierzanki
Stosowanie macierzanki u kobiet w ciąży i karmiących powinno być poprzedzone konsultacją lekarską.
fot. Joan Simon Attribution-ShareAlike License
Małgorzata Przybyłowicz
Dodaj komentarz