Lubczyk ogrodowy
Lubczyk zawdzięcza swoją sławę przede wszystkim działaniu zwiększającemu popęd seksualny. Od wieków stosowany jest jednak również jako środek leczniczy w dolegliwościach układu moczowego, pokarmowego i oddechowego.
Lubczyk – skład i zastosowanie
Korzeń lubczyku (Levisticum officinale) zawiera olejek lotny o charakterystycznym zapachu, a także kumarynę, fitosterole, kwasy polifenolowe (między innymi kwas chlorogenowy) oraz znaczną ilość skrobi. Kwasy polifenolowe mają działanie antyoksydacyjne, natomiast fitosterole są istotnym elementem profilaktyki przeciwmiażdżycowej, hamują bowiem wchłanianie „złego” cholesterolu. Kumaryna ma działanie przeciwzakrzepowe, jednak spożywana w nadmiernych ilościach może prowadzić do uszkodzenia wątroby. W owocach lubczyku znajdują się między innymi flawonoidy, witamina E i fitosterole.
Zbiór lubczyku
Części wykorzystywane to korzeń (wykopywany jesienią, czyszczony, suszony i rozdrabniany), rzadziej nasiona oraz ziele (części nadziemne).
„Atlas ziół” Emilia Grzędzicka
Surowiec leczniczy
Surowcem leczniczym jest korzeń lubczyku. Znacznie rzadziej wykorzystywane są jego owoce.
Lubczyk – zastosowanie
Lubczyk działa moczopędnie, wiatropędnie, rozkurczowo, rozgrzewająco i wykrztuśnie. Szczególnie zalecany jest więc w przypadku infekcji dróg moczowych i pęcherza, zapalenia górnych dróg oddechowych, przy wzdęciach oraz bolesnych menstruacjach. Działanie lubczyku jako afrodyzjaku nie zostało potwierdzone badaniami naukowymi.
HERBATKA
1 łyżeczkę suszonego korzenia lubczyku zalać 1 filiżanką zimnej wody. Zagotować i natychmiast przecedzić. Pić 2 filiżanki odwaru dziennie.
„Domowe leki ziołowe” Anne Iburg
Lubczyk w kuchni
Do potraw dodajemy liście lubczyku bądź starty korzeń. Wyciąg z korzenia stanowi natomiast składnik popularnej przyprawy „maggi”. Lubczyk stanowi przyprawę odpowiednią do zup – przede wszystkim z fasolą, ziemniakami czy groszkiem – owoców morza, sosów. Jest również jednym ze składników staropolskiej nalewki (kordiału), polecanej jako lek wzmacniający serce.
Lubczyk – zastosowanie kulinarne
„Młode liście można spożywać w sałatkach, dodawać do potraw mięsnych, robić z nich smaczne zupy lub odświeżającą herbatkę. Nasiona tradycyjnie dodawano do chleba i wyrobów cukierniczych, ale mogą one posłużyć również do aromatyzowania przystawek.”
„Zioła” Stefan Buczacki
Przeciwwskazania do stosowania lubczyku
Lubczyk może zwiększać fotowrażliwość skóry – po spożyciu znacznej ilości lubczyku należy więc unikać wystawiania skóry na promienie słoneczne. Spożycie lubczyku powinny ograniczyć kobiety, u których występują obfite menstruacje, gdyż lubczyk może je wzmagać. Lubczyku powinny unikać również kobiety w ciąży, należy bowiem do ziół o działaniu poronnym.
Napój wykrztuśny z lubczykiem
5 g lubczyku i 20 g kopru włoskiego zalewamy 500 ml wina i odstawiamy na 2-3 dni, po czym odcedzamy wino. Nalewkę popijamy po posiłku.
Preparaty z lubczykiem
„Lubczyk można z powodzeniem uprawiać w przydomowym ogródku. Przy braku takiej możliwości pozostaje zaopatrzyć się w specyfiki zawierające surowiec. Są to: Gastrosan, czyli granulat ziołowy stosowany między innymi w nadmiernej fermentacji jelitowej i problemach z trawieniem, Urogran, tj. granulat używany w stanach zapalnych dróg moczowych, oraz mieszanka ziołowa Cardiosan.”
„Leksykon zdrowia” Katarzyna Koźmin
fot. Sonja Pieper Attribution-ShareAlike License
Małgorzata Przybyłowicz
Dodaj komentarz