Śliwki – właściwości lecznicze i zdrowotne
Śliwka jest niedocenianym owocem – na naszych stołach wciąż królują jabłka, gruszki, pomarańcze. Tymczasem śliwka wyróżnia się niezwykłym bogactwem witamin i minerałów, które znajdziemy nie tylko w świeżych, ale i suszonych owocach.
Śliwka na kilka sposobów
Liczba odmian śliwek sięga 6 tysięcy. W Polsce najbardziej popularne są lekko wydłużone fioletowe węgierki, ale równie chętnie spożywamy słodsze żółte lub zielone renklody, a na przetwory przeznaczamy niewielkie mirabelki. Śliwka należy do grona owoców, z których najczęściej wykonujemy przetwory – dżemy, powidła, kompoty. Bardzo popularne są również śliwki suszone, które nie ustępują świeżym owocom pod względem zawartości witamin, a nawet posiadają ich więcej – w suszonych śliwkach znajdziemy kilkakrotnie więcej witaminy A, niestety są znacznie bardziej kaloryczne. Ciężko również sobie wyobrazić tradycyjne knedle z innym owocem niż śliwka.
Bogactwo składników odżywczych
Wiele tracimy, nie uwzględniając śliwki w swoim jadłospisie. Owoc ten zawiera bowiem pokaźną liczbę różnorodnych składników, które dbają o nasze zdrowie i urodę – witaminy A, C, E, B6, K, polifenole (między innymi kwas chlorogenowy), potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez, błonnik.
Ekstrakty z brzoskwiń i śliwek w walce z rakiem
Jak donosi magazyn Agriculture and Food Chemistry, naukowcy z Texas AgriLife Research Lab przeprowadzili badania, których wyniki wskazują, że naturalne ekstrakty z owoców śliwy (Black Splendor) i brzoskwini (Rich Lady) niszczą komórki nowotworowe, nie degradując jednocześnie komórek zdrowych. Ekstrakty okazały się być skuteczne także w bardzo agresywnych formach nowotworu.
Zdrowie dzięki śliwkom
Taki zestaw składników sprawia, że śliwki mają silne działanie antyoksydacyjne, zmniejszają więc ryzyko rozwoju nowotworu. Szczególnie zalecane są osobom, które mają problemy z uciążliwymi zaparciami – dzięki zawartości pektyn (rodzaj błonnika) śliwki pobudzają perystaltykę jelit oraz „wymiatają” zalegające w nich resztki pokarmu i produkty przemiany materii. Biorąc pod uwagę przeciwutleniające oraz przeciwdziałające zaparciom działanie śliwek, owoc ten stanowi ważny produkt w profilaktyce raka jelita grubego. Codzienne spożywanie 3-4 śliwek może nas uchronić przed jego rozwojem. Dieta bogata w śliwki działa również przeciwmiażdżycowo, hamując wchłanianie cholesterolu, a dzięki zawartości magnezu i witaminy B6 korzystnie oddziałuje na układ nerwowy. Potas natomiast pomaga uregulować ciśnienie krwi. Dobroczynne działanie ma również wyciąg z kory śliwy afrykańskiej – wyciąg ten stosowany jest w leczeniu schorzeń prostaty.
Śliwki na urodę
Śliwki powinny docenić kobiety zmagające się z pękającymi naczynkami, owoce te bowiem zawierają znaczną ilość witaminy K, która reguluje proces krzepnięcia krwi[1], oraz witaminy C, uszczelniającej naczynia krwionośne. Z kolei zawarte w śliwkach przeciwutleniacze opóźniają proces starzenia się, a więc i powstawania zmarszczek.
Maseczka ze śliwek
Maseczka ze śliwek działa wygładzająco na niewielkie zmarszczki, a także oczyszcza i zwęża pory. Możemy ją wykonać, rozgniatając dojrzałe śliwki (pozbawione pestek) i mieszając z ubitą pianą z białek. Maseczkę nakładamy na twarz na około 15-20 minut.
Choć suszone śliwki są dość kaloryczne (około 260 kcal w 100 g), to mogą okazać się pomocne przy próbach utraty zbędnych kilogramów.
Suszone śliwki w diecie odchudzającej
Choć suszone śliwki są dość kaloryczne (około 260 kcal w 100 g), to mogą okazać się pomocne przy próbach utraty zbędnych kilogramów. Śliwki bowiem z powodzeniem zastąpią inne przekąski, a dodatkowo dają uczucie sytości, przyspieszają metabolizm, oczyszczają jelita, poprawiają trawienie oraz hamują wchłanianie cukrów i cholesterolu.
Najwyższa więc pora, aby docenić śliwkę, która wyróżnia się wśród owoców bardzo szerokim działaniem zdrowotnym. Pamiętajmy jednak, że spożywana w nadmiernych ilościach może powodować biegunkę.
[1]http://stanford.wellsphere.com/vitamins-supplements-article/plums-help-spider-veins-and-more/367006
Małgorzata Przybyłowicz
10 komentarzy
Pingback: Domowe knedle ze śliwkami jak u babci :) | Śliwkowe wariacje | Ania od kuchni