Śliwki – właściwości lecznicze i zdrowotne

Śliwki – właściwości lecznicze i zdrowotne

Śliwki – właściwości lecznicze i zdrowotne

Śliwka jest niedocenianym owocem – na naszych stołach wciąż królują jabłka, gruszki, pomarańcze. Tymczasem śliwka wyróżnia się niezwykłym bogactwem witamin i minerałów, które znajdziemy nie tylko w świeżych, ale i suszonych owocach.

Śliwka na kilka sposobów

Liczba odmian śliwek sięga 6 tysięcy. W Polsce najbardziej popularne są lekko wydłużone fioletowe węgierki, ale równie chętnie spożywamy słodsze żółte lub zielone renklody, a na przetwory przeznaczamy niewielkie mirabelki. Śliwka należy do grona owoców, z których najczęściej wykonujemy przetwory – dżemy, powidła, kompoty. Bardzo popularne są również śliwki suszone, które nie ustępują świeżym owocom pod względem zawartości witamin, a nawet posiadają ich więcej – w suszonych śliwkach znajdziemy kilkakrotnie więcej witaminy A, niestety są znacznie bardziej kaloryczne. Ciężko również sobie wyobrazić tradycyjne knedle z innym owocem niż śliwka.

Zdrowie dzięki śliwkom

Bogactwo składników odżywczych

Wiele tracimy, nie uwzględniając śliwki w swoim jadłospisie. Owoc ten zawiera bowiem pokaźną liczbę różnorodnych składników, które dbają o nasze zdrowie i urodę – witaminy A, C, E, B6, K, polifenole (między innymi kwas chlorogenowy), potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez,  błonnik.

Deser ze śliwkami

Ekstrakty z brzoskwiń i śliwek w walce z rakiem
Jak donosi magazyn Agriculture and Food Chemistry, naukowcy z Texas AgriLife Research Lab przeprowadzili badania, których wyniki wskazują, że naturalne ekstrakty z owoców śliwy (Black Splendor) i brzoskwini (Rich Lady) niszczą komórki nowotworowe, nie degradując jednocześnie komórek zdrowych. Ekstrakty okazały się być skuteczne także w bardzo agresywnych formach nowotworu.

Zdrowie dzięki śliwkom

Taki zestaw składników sprawia, że śliwki mają silne działanie antyoksydacyjne, zmniejszają więc ryzyko rozwoju nowotworu. Szczególnie zalecane są osobom, które mają problemy z uciążliwymi zaparciami – dzięki zawartości pektyn (rodzaj błonnika) śliwki pobudzają perystaltykę jelit oraz „wymiatają” zalegające w nich resztki pokarmu i produkty przemiany materii. Biorąc pod uwagę przeciwutleniające oraz przeciwdziałające zaparciom działanie śliwek, owoc ten stanowi ważny produkt w profilaktyce raka jelita grubego. Codzienne spożywanie 3-4 śliwek może nas uchronić przed jego rozwojem. Dieta bogata w śliwki działa również przeciwmiażdżycowo, hamując wchłanianie cholesterolu, a dzięki zawartości magnezu i witaminy B6 korzystnie oddziałuje na układ nerwowy. Potas natomiast pomaga uregulować ciśnienie krwi. Dobroczynne działanie ma również wyciąg z kory śliwy afrykańskiej – wyciąg ten stosowany jest w leczeniu schorzeń prostaty.

Śliwki na urodę

Śliwki powinny docenić kobiety zmagające się z pękającymi naczynkami, owoce te bowiem zawierają znaczną ilość witaminy K, która reguluje proces krzepnięcia krwi[1], oraz witaminy C, uszczelniającej naczynia krwionośne. Z kolei zawarte w śliwkach przeciwutleniacze opóźniają proces starzenia się, a więc i powstawania zmarszczek.

Maseczka ze śliwek

Maseczka ze śliwek działa wygładzająco na niewielkie zmarszczki, a także oczyszcza i zwęża pory. Możemy ją wykonać, rozgniatając dojrzałe śliwki (pozbawione pestek) i mieszając z ubitą pianą z białek. Maseczkę nakładamy na twarz na około 15-20 minut.

Choć suszone śliwki są dość kaloryczne (około 260 kcal w 100 g), to mogą okazać się pomocne przy próbach utraty zbędnych kilogramów.

Suszone śliwki w diecie odchudzającej

Choć suszone śliwki są dość kaloryczne (około 260 kcal w 100 g), to mogą okazać się pomocne przy próbach utraty zbędnych kilogramów. Śliwki bowiem z powodzeniem zastąpią inne przekąski, a dodatkowo dają uczucie sytości, przyspieszają metabolizm, oczyszczają jelita, poprawiają trawienie oraz hamują wchłanianie cukrów i cholesterolu.

Najwyższa więc pora, aby docenić śliwkę, która wyróżnia się wśród owoców bardzo szerokim działaniem zdrowotnym. Pamiętajmy jednak, że spożywana w nadmiernych ilościach może powodować biegunkę.

[1]http://stanford.wellsphere.com/vitamins-supplements-article/plums-help-spider-veins-and-more/367006

Małgorzata Przybyłowicz


TAGI: ,

9 comments

  1. Posted by lotos, at Odpowiedz

    Fajna sukienka jak od babci :)))))))))

  2. Posted by urodziwa78, at Odpowiedz

    Hehe to stara. A gdzie ją kupiłaś?

  3. Posted by Buba, at Odpowiedz

    :) :> Pani Patrycja ma krótką pamięć w takim razie :) ;>

  4. Pingback: Domowe knedle ze śliwkami jak u babci :) | Śliwkowe wariacje | Ania od kuchni

  5. Posted by Aneta, at Odpowiedz

    A czy śliwki przetworzone w postać np kompotu tracą swoje właściwości?

    • Posted by Patrycja Bydlińska, at Odpowiedz

      Niestety podczas przetwarzania owoce i warzywa bardzo często tracą część witamin i innych przeciwutleniaczy.

  6. Posted by Andrzej, at Odpowiedz

    Bardzo fajna sukienka i bardzo sympatyczne zdjęcie. Aż by się chciało poczęstować choć jedną śliwką. :)

Dodaj komentarz

Seler wzmacnia układ odpornościowy, oczyszcza organizm z toksyn i pobudza przemianę materii, dlatego jest szczególnie polecany w okresie rekonwalescencji po przebytych chorobach, w trakcie powrotu do zdrowia, jak również przy dietach odchudzających.
Seler

Seler jest jedną z najstarszych roślin użytkowanych i uprawianych. Liście rośliny były wykorzystywane już w...

Sałatka z rzodkiewką
Rzodkiewka

Rzodkiewka jest odmianą rzodkwi, która pochodzi z Azji. Była znana już 2 tys. lat temu...

Zdaniem naukowców z Université Laval kwasy omega 3 pomagają zmniejszyć poczucie przygnębienia i symptomy towarzyszące depresji, często dotykające kobiety w okresie menopauzy. Skuteczność kwasów omega 3 została potwierdzona w 8 – tygodniowym badaniu naukowym prowadzonym przez Dr Michel’a Lucas, w którym wzięło udział 120 kobiet w wieku 40-55 lat. Uczestniczki prac badawczych podzielono na dwie grupy, część otrzymywała kapsułki zawierające kwasy omega 3 (EPA), a część placebo.
Omega-3 zapobiega chorobom serca

Od dawna znany jest korzystny wpływ kwasów omega 3 na zdrowie układu krwionośnego i zmniejszenie...

Zamknij