Likopen

Likopen

Likopen

Likopen nieodłącznie kojarzy się z pomidorami, które są jego najbogatszym naturalnym źródłem. Związek ten, chroniąc organizm przed atakiem wolnych rodników, dba o kondycję naszego serca, kości, a nawet skóry i prawdopodobnie zmniejsza ryzyko rozwoju raka.

Gdzie znajdziemy likopen?

Likopen jest związkiem chemicznym zaliczanym do karotenoidów, naturalnych barwników roślinnych, odpowiedzialnych za ich pomarańczowy, żółty i czerwony kolor. Wśród karotenoidów, będących silnymi przeciwutleniaczami, wyróżnia się także między innymi beta-karoten, luteinę i zeaksantynę. Związki te nie są wytwarzane przez organizm, muszą więc być dostarczane wraz z pożywieniem.

„Likopen to jeden z najsilniejszych antyutleniaczy. bardzo korzystnie wpływa na stan zdrowia, ma m.in. właściwości przeciwnowotworowe. Oddziałuje także pozytywnie na skórę: stymuluje namnażanie keratynocytów i tym samym zapobiega zmniejszaniu grubości naskórka. Wspomaga utrzymanie prawidłowej gęstości i jędrności skóry.”

„Ziołowa księga urody” Renata Dawid-Pać, Sebastian Kuczyński

Likopen znajdziemy przede wszystkim w pomidorach, lecz obecny jest również w owocach dzikiej róży, arbuzach, czerwonych grejpfrutach i papai. Warto wiedzieć, że przyswajalność likopenu z pomidorów zwiększa się w wyniku ich przetwarzania i obróbki termicznej. Należy więc jak najczęściej sięgać po soki, koncentraty i sosy pomidorowe oraz ketchup.

Jeśli jednak wolimy świeże pomidory, możemy przygotować sałatkę grecką – rozpuszczalny w tłuszczach likopen będzie lepiej wchłaniany w obecności oliwy. Co ciekawe, łatwiej przyswajalny jest likopen zawarty w pomarańczowych pomidorach niż w ich popularniejszej, czerwonej odmianie [1]. Ma to związek ze zjawiskiem izomerii, a więc różnic w strukturze i właściwościach cząsteczek.

Likopen dla zdrowych kości i serca

Likopen jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów, a więc związków, które neutralizują wolne rodniki.

Wolne rodniki mogą uszkadzać (utleniać) białka, lipidy i kwasy nukleinowe, prowadząc do rozwoju wielu chorób – np. nowotworów, zaćmy, zwyrodnienia plamki żółtej, miażdżycy, choroby Parkinsona. Obarczane są również winą za starzenie się organizmu.

Badania potwierdzają istotną rolę likopenu w profilaktyce przeciwmiażdżycowej [2], hamuje on bowiem utlenianie „złego” cholesterolu LDL – proces ten bezpośrednio wiąże się z rozwojem arteriosklerozy. Dieta obfitująca w likopen korzystnie wpływa również na gęstość mineralną kości [3], zmniejszając ryzyko rozwoju osteoporozy, zarówno u kobiet, jak i mężczyzn.

Likopen w walce z rakiem

Szczególnie podkreślane są przeciwnowotworowe właściwości likopenu. Pozytywne działanie zaobserwowano w przypadku raka prostaty, trzustki, piersi, płuc, szyjki macicy i przewodu pokarmowego. W ostatnich latach pojawiły się jednak wątpliwości co do miejsca likopenu w profilaktyce antynowotworowej. Wątpliwości te nasunęły się po badaniu, którego wyniki opublikowane zostały na łamach Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention. Badanie to nie potwierdziło związku między poziomem likopenu we krwi a ryzykiem rozwoju raka prostaty [4]. Dalsze analizy są więc niezbędne.

Co jeszcze potrafi likopen?

Zaobserwowano korzystny wpływ spożycia likopenu na kondycję skóry. Związek ten nie tylko opóźnia jej proces starzenia się, ale również ogranicza ryzyko poparzenia słonecznego, zwiększając naturalną ochronę przeciwsłoneczną (SPF 1.3) [5]. Co więcej, likopen pobudza syntezę prokolagenu, białka prekursorowego kolagenu, który odpowiada za sprężystość skóry. Pomidory powinny gościć także w jadłospisie mężczyzn, u których występuje przerost gruczołu krokowego [6] lub niska jakość nasienia [7] – likopen może odgrywać istotną rolę w leczeniu niektórych rodzajów niepłodności.

[1] http://www.nutraingredients.com
[2] http://www.nutraingredients.com
[3] http://www.nutraingredients.com
[4] http://cebp.aacrjournals.org
[5] http://www.nutraingredients.com
[6] http://www.nutraingredients.com
[7] http://www.ncbi.nlm.nih.gov

Małgorzata Przybyłowicz


TAGI:

2 komentarze

  1. Posted by lukrecja1, at Odpowiedz

    No to dzisiaj na obiad obowiązkowo pomidorowa. Pycha!

  2. Posted by .kt., at Odpowiedz

    nie jestem pewna czy z pomidorami czy na przecierze pomidorową gotowac?

Dodaj komentarz