Lemoniada z jabłkiem
Pyszna lemoniada domowej roboty doskonale gasi pragnienie. To świetny sposób na orzeźwienie w upalne dni oraz zdrowa alternatywa dla słodzonych napojów gazowanych z dodatkiem cukru, sztucznych barwników i konserwantów.
Jej przygotowanie jest łatwe i nie zajmie Ci dużo czasu. Możesz ją z powodzeniem serwować dzieciom i gościom na przyjęciu przy grillu.
Cytryna jest doskonałym źródłem witaminy C (53 mg w 100 g owocu), która obniża ciśnienie i poziom złego cholesterolu we krwi oraz wzmacnia odporność organizmu. Kwas askorbinowy jest również niezbędny do produkcji kolagenu, dlatego skutecznie opóźnia procesy starzenia się skóry i poprawia jej strukturę oraz wygląd.
Składniki:
- 2 cytryny
- 1 litr wody mineralnej lub źródlanej (gazowana lub bez gazu)
- 2 łyżki stołowe miodu
- 1 jabłko
- listki świeżej mięty lub melisy
Owoce dokładnie myjemy. Jabłko i 1 cytrynę kroimy na plasterki. Z pozostałej cytryny wyciskamy sok, który łączymy z woda i miodem. Lemoniadę podajemy w wysokich szklankach z lodem, listkami świeżych ziół, plasterkami cytryny i jabłka.
Patrycja Bydlińska
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz