Lekkie dania na lato

Lekkie dania na lato

Lekkie dania na lato

W naszej strefie geograficznej na lato niecierpliwie czekamy przez większą część roku. Warto jest korzystać z bogactwa jakie oferują nam sezonowe warzywa i owoce, a ciężkie, tłuste potrawy zamienić na lekkie, delikatne i bogate w witaminy dania. Aby uniknąć przegrzania oraz odwodnienia organizmu powinniśmy w odpowiedni sposób komponować swoja letnią dietę.

Czy wiecie jakie posiłki są idealne na lato, a jakich należy się wystrzegać?

Lato to dla wielu z nas upragniona pora roku. Odpowiednio skomponowane menu doda nam energii i sił na kolejne miesiące. Co jednak możemy zrobić, gdy brak pomysłu na smaczne lekkie dania spędza nam sen z powiek? Najlepiej jest korzystać z dobrodziejstw matki natury uzupełniając przy tym niedobory wody. Odpowiednio skomponowane letnie menu to klucz do świetnego samopoczucia i promiennego wyglądu.

Latem rośnie zapotrzebowanie naszego organizmu na płyny. Każdego dnia powinniśmy wypijać od dwóch do trzech litrów płynów. Najlepiej, aby w większości była to niegazowana woda mineralna.

Jako lekki posiłek latem warto jest sięgać po mleczne napoje fermentowane, takie jak kefir, maślanka czy zsiadłe mleko, które są sycące, a przede wszystkim dobrze nawadniają i orzeźwiają. Smaczny chłodnik przygotowany na bazie kefiru lub maślanki z powodzeniem może zastąpić tradycyjny obiad. Zimne napoje fermentowane nie tylko gaszą pragnienie i niwelują uczucie głodu, ale zawierają również probiotyki, które wzmacniają nasz organizm i dobroczynnie wpływają na pracę jelit.

Latem nie mamy zwykle ochoty na gorące dania, tłuste mięsa i zawiesiste zupy, dlatego okres wakacyjny to doskonały moment, aby zadbać o swoją sylwetkę. Najlepszym sposobem na zaspokojenie głodu są lekkie i zdrowe sałatki, bogate w sezonowe warzywa, których o tej porze roku mamy pod dostatkiem. Warto je jeść, ponieważ ze względu na dużą zawartość wody świetnie nawadniają nasz organizm. Latem zaleca się spożywanie surowych warzyw korzeniowych (marchew, burak, pietruszka), a także wszystkich odmian kapusty, rzepy, kalafiora, rzodkwi, grzybów, sałaty, cykorii, pomidorów oraz ogórków.

W okresie wakacyjnym mamy nieskończoną możliwość tworzenia kolorowych warzywnych kompozycji. Jeśli nie chcemy tracić czasu na długie przygotowywanie posiłków, warto zaopatrzyć się w gotowe mieszanki świeżych sałat, do których wystarczy dodać ulubione składniki, całość wymieszać i gotowe. To ogromna oszczędność czasu i energii dla wszystkich wielbicieli pysznych, lekkich sałatek.

Latem unikajmy natomiast słonych przekąsek (paluszków, chipsów, krakersów), które zawierają nadmierną ilość soli i mogą prowadzić do zaburzeń elektrolitowych w organizmie. Ograniczmy także słodycze, które już po kilku chwilach od spożycia zwiększają uczucie pragnienia ze względu na dużą zawartość cukru. Jeśli mamy ochotę na przekąskę, najlepiej jest sięgnąć po orzechy i suszone owoce, takie jak morele, rodzynki, żurawina, figi, słonecznik czy dynia.

Lato sprzyja również miłośnikom świeżych owoców. Warto je jeść, ponieważ zawierają dużo wody oraz witaminy,  orzeźwiają i sycą, a przede wszystkim świetnie smakują.  Najkorzystniejsze będą dla nas arbuzy, pomarańcze, grejpfruty, truskawki, czereśnie. Aby urozmaicić codzienne posiłki, z surowych owoców możemy przyrządzić smaczne i pożywne sałatki.

Orzeźwiająca sałatka owocowa

To przepyszna kompozycja, idealna na upalne dni. Wiele osób dziwi połączenie sałaty i owoców, ale w praktyce ten duet jest niezwykle udany i urozmaica smak. Dodatkowo, co z pewnością ucieszy miłośników owoców, składniki można tu mieszać w dowolny sposób. Zamiast gruszek i melona można użyć melona i arbuza, gruszek oraz jabłek czy innych słodkich owocowych duetów według indywidualnych upodobań.

Składniki dla 2 osób:

  • 1 opakowanie sałat Fit & Easy ACTIVE
  • 1 melon
  • 2 gruszki
  • 1 mała kiść winogron
  • 8 orzechów włoskich
  • 1 ser Lazur niebieski
  • 1 torebka herbaty miętowej
  • 1 cytryna

Przygotowanie:
Torebkę miętowej herbaty zalej bardzo małą ilością gorącej wody (tak żeby otrzymać 3 duże łyżki naparu herbacianego). Owoce i ser Lazur pokrój w kostkę. Orzechy obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Na półmisek wysyp zawartość opakowania sałaty i połącz  z pokrojonymi składnikami. Całość polej wystudzonym naparem z mięty i sokiem z cytryny. Sałatkę schłódź w lodówce i podawaj zimną, aby nie straciła na smaku.


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI:

Dodaj komentarz