Lekkie dania na lato
W naszej strefie geograficznej na lato niecierpliwie czekamy przez większą część roku. Warto jest korzystać z bogactwa jakie oferują nam sezonowe warzywa i owoce, a ciężkie, tłuste potrawy zamienić na lekkie, delikatne i bogate w witaminy dania. Aby uniknąć przegrzania oraz odwodnienia organizmu powinniśmy w odpowiedni sposób komponować swoja letnią dietę.
Czy wiecie jakie posiłki są idealne na lato, a jakich należy się wystrzegać?
Lato to dla wielu z nas upragniona pora roku. Odpowiednio skomponowane menu doda nam energii i sił na kolejne miesiące. Co jednak możemy zrobić, gdy brak pomysłu na smaczne lekkie dania spędza nam sen z powiek? Najlepiej jest korzystać z dobrodziejstw matki natury uzupełniając przy tym niedobory wody. Odpowiednio skomponowane letnie menu to klucz do świetnego samopoczucia i promiennego wyglądu.
Latem rośnie zapotrzebowanie naszego organizmu na płyny. Każdego dnia powinniśmy wypijać od dwóch do trzech litrów płynów. Najlepiej, aby w większości była to niegazowana woda mineralna.
Jako lekki posiłek latem warto jest sięgać po mleczne napoje fermentowane, takie jak kefir, maślanka czy zsiadłe mleko, które są sycące, a przede wszystkim dobrze nawadniają i orzeźwiają. Smaczny chłodnik przygotowany na bazie kefiru lub maślanki z powodzeniem może zastąpić tradycyjny obiad. Zimne napoje fermentowane nie tylko gaszą pragnienie i niwelują uczucie głodu, ale zawierają również probiotyki, które wzmacniają nasz organizm i dobroczynnie wpływają na pracę jelit.
Latem nie mamy zwykle ochoty na gorące dania, tłuste mięsa i zawiesiste zupy, dlatego okres wakacyjny to doskonały moment, aby zadbać o swoją sylwetkę. Najlepszym sposobem na zaspokojenie głodu są lekkie i zdrowe sałatki, bogate w sezonowe warzywa, których o tej porze roku mamy pod dostatkiem. Warto je jeść, ponieważ ze względu na dużą zawartość wody świetnie nawadniają nasz organizm. Latem zaleca się spożywanie surowych warzyw korzeniowych (marchew, burak, pietruszka), a także wszystkich odmian kapusty, rzepy, kalafiora, rzodkwi, grzybów, sałaty, cykorii, pomidorów oraz ogórków.
W okresie wakacyjnym mamy nieskończoną możliwość tworzenia kolorowych warzywnych kompozycji. Jeśli nie chcemy tracić czasu na długie przygotowywanie posiłków, warto zaopatrzyć się w gotowe mieszanki świeżych sałat, do których wystarczy dodać ulubione składniki, całość wymieszać i gotowe. To ogromna oszczędność czasu i energii dla wszystkich wielbicieli pysznych, lekkich sałatek.
Latem unikajmy natomiast słonych przekąsek (paluszków, chipsów, krakersów), które zawierają nadmierną ilość soli i mogą prowadzić do zaburzeń elektrolitowych w organizmie. Ograniczmy także słodycze, które już po kilku chwilach od spożycia zwiększają uczucie pragnienia ze względu na dużą zawartość cukru. Jeśli mamy ochotę na przekąskę, najlepiej jest sięgnąć po orzechy i suszone owoce, takie jak morele, rodzynki, żurawina, figi, słonecznik czy dynia.
Lato sprzyja również miłośnikom świeżych owoców. Warto je jeść, ponieważ zawierają dużo wody oraz witaminy, orzeźwiają i sycą, a przede wszystkim świetnie smakują. Najkorzystniejsze będą dla nas arbuzy, pomarańcze, grejpfruty, truskawki, czereśnie. Aby urozmaicić codzienne posiłki, z surowych owoców możemy przyrządzić smaczne i pożywne sałatki.
Orzeźwiająca sałatka owocowa
To przepyszna kompozycja, idealna na upalne dni. Wiele osób dziwi połączenie sałaty i owoców, ale w praktyce ten duet jest niezwykle udany i urozmaica smak. Dodatkowo, co z pewnością ucieszy miłośników owoców, składniki można tu mieszać w dowolny sposób. Zamiast gruszek i melona można użyć melona i arbuza, gruszek oraz jabłek czy innych słodkich owocowych duetów według indywidualnych upodobań.
Składniki dla 2 osób:
- 1 opakowanie sałat Fit & Easy ACTIVE
- 1 melon
- 2 gruszki
- 1 mała kiść winogron
- 8 orzechów włoskich
- 1 ser Lazur niebieski
- 1 torebka herbaty miętowej
- 1 cytryna
Przygotowanie:
Torebkę miętowej herbaty zalej bardzo małą ilością gorącej wody (tak żeby otrzymać 3 duże łyżki naparu herbacianego). Owoce i ser Lazur pokrój w kostkę. Orzechy obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Na półmisek wysyp zawartość opakowania sałaty i połącz z pokrojonymi składnikami. Całość polej wystudzonym naparem z mięty i sokiem z cytryny. Sałatkę schłódź w lodówce i podawaj zimną, aby nie straciła na smaku.
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz