Kurczak z warzywami

Kurczak z warzywami

Kurczak z warzywami

Kurczak z warzywami – składniki:

  • 0,5 kg piersi kurczaka,
  • trzy torebki ryżu,
  • dwie marchewki,
  • jeden por,
  • jeden brokuł,
  • jedna czerwona papryka,
  • szklanka fasoli czerwonej, konserwowanej,
  • szklanka rosołu drobiowego,
  • szklanka kiełków sojowych,
  • masło,
  • szczypta soli, pieprz, cukier, czosnek, sos sojowy i imbir.

Kurczak z warzywami – sposób przygotowania:

Ryż w woreczkach przemywamy wodą i gotujemy. Filety z kurczaka myjemy starannie, osuszamy za pomocą papieru i kroimy na kawałki. Warzywa myjemy i kroimy w paski i krążki (por) – brokuły w różyczki. Kawałki kurczaka smażymy w głębokim naczyniu na maśle, po czym wkładamy do niego rozdrobnione warzywa, fasolę i kiełki soi. Całość zalewamy rosołem i dusimy przez kwadrans, pamiętając o mieszaniu. Kiedy warzywa staną się miękkie, doprawiamy potrawę pieprzem, rozdrobnionym czosnkiem, 3 łyżkami sosu sojowego i imbirem. Podajemy z ugotowanym w między czasie ryżem.

fot. ginnerobot Attribution-ShareAlike License

Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

Dodaj komentarz