Kurczak po polsku

Kurczak po polsku

Kurczak po polsku

W moim rodzinnym domu co roku przygotowujemy kurczaka po polsku na święta Bożego Narodzenia. Mięso przyrządzane w ten tradycyjny sposób króluje już od ponad 30 lat na naszym świątecznym stole.

Kurczak po polsku

Składniki:

  • Kurczak
  • Wątróbka drobiowa
  • 2 szklanki mleka
  • 1 kajzerka
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 1 jajko
  • Sól i pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 dkg sparzonych rodzynek
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • Mielony imbir
  • 1 cytryna
  • Masło
  • Kilka plasterków boczku

Kurczaka myjemy i nacieramy sokiem z cytryny, solą, pieprzem, majerankiem i rozgniecionym ząbkiem czosnku.

Przygotowanie nadzienia do kurczaka po polsku:

Namaczamy kajzerkę w mleku. Pęczek pietruszki i wątróbkę drobiową drobno siekamy. Rozgniatamy lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa namoczoną i odciśniętą z mleka bułkę. Łączymy wątróbkę z kajzerką i pietruszką. Dodajemy jajko,  ¼ kostki stopionego masła i rodzynki. Doprawiamy szczyptą imbiru, soli i pieprzu oraz 1 płaską łyżeczką cukru. Całość dokładnie mieszamy.  Masą nadziewamy kurczaka i zaszywamy brzegi nicią lub spinamy wykałaczkami.

Na wierzchu kurczaka kładziemy 2 łyżki masła oraz boczek i pieczemy w brytfance wysmarowanej tłuszczem przez ok. 60 minut w temp. 200 stopni C.  W trakcie pieczenia, gdy tłuszcz w brytfance zacznie skwierczeć (po ok. 20 minutach), podlewamy mięso ½ szklanki zimnej wody, a na wierzchu kładziemy natkę pietruszki. Następnie, kilkakrotnie podlewamy kurczaka powstałym sosem.

Kurczak po polsku

Kurczak po polsku


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI: ,

Dodaj komentarz