Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka

Tajemnicą udanych, kruchych ciasteczek jest odpowiedni wyrób ciasta, tak by nie dopuścić do roztopienia masła. Z roztopionego tłuszczu oddziela się bowiem woda, która nawadnia gluten zawarty w mące, przez co ciasto staje się twarde i traci swą kruchość. Dlatego masę na kruche ciasteczka wyrabiamy ze schłodzonego masła nożem, nie rękoma, które mogłyby ogrzać i upłynnić tłuszcz.

Składniki:

  • 600g mąki
  • 400g masła
  • 200g cukru pudru
  • 4 ugotowane i przetarte przez sito żółtka jaj

Kruche ciasteczka

Sposób przygotowania:
Siekamy nożem na stolnicy schłodzone masło z mąką i cukrem. Gdy składniki się połączą dodajemy żółtka i dalej siekamy. Następnie zlepiamy masę rękami w całość. Ciasto przykrywamy pergaminem i odstawiamy na godzinę do lodówki. Schłodzoną masę rozwałkowujemy na cienki placek. Wycinamy foremkami ciasteczka i układamy na nienatłuszczonej blasze do pieczenia. Smarujemy żółtkiem i posypujemy posiekanymi migdałami lub orzechami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 250 stopni przez 7-10 minut.

Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

Dodaj komentarz