Kotlety jęczmienne

Kotlety jęczmienne

Kotlety jęczmienne

Kotlety jęczmienne – składniki:

  • Niepełna szklanka jęczmienia,
  • Pół szklanki bułki tartej,
  • 2 przetarte marchewki średniej wielkości,
  • ok. 10 rozdrobnionych orzechów włoskich,
  • ząbek czosnku,
  • trzy pokrojone w drobną kostkę cebule średniej wielkości,
  • szczypta majeranku,
  • łyżeczka soli,
  • przyprawa kuchenna,
  • 750 ml wody – ok. 3 szklanki.

Kotlety jęczmienne – sposób przygotowania:

Rozpoczynamy od zalania jęczmienia wodą i osolenia, następnie tak przygotowane składniki gotujemy przez około godzinę, do momentu zmiękczenia zboża. Jednocześnie, miażdżymy ząbki czosnku i podsmażamy z drobno posiekaną cebulą. Ugotowany jęczmień odcedzamy i  przekładamy do naczynia, z dodatkiem wcześniej podsmażonej cebuli z czosnkiem. Składniki miksujemy. Następnie do zmiksowanych składników dodajemy utartą marchewkę, rozdrobnione orzechy, bułkę tartą, przyprawę kuchenną i majeranek, starannie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Formujemy kotleciki, wypiekamy w piekarniku w temperaturze 200 stopni C przez około 25-30 minut.

fot. John Attribution-ShareAlike License

Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

Dodaj komentarz