Karotenoidy w walce z osteoporozą

Pomidory są źródłem karotenoidów, w tym likopenu.

Karotenoidy w walce z osteoporozą

Osteoporoza cichy zabójca

Osteoporoza, dotyka co trzecią kobietę w okresie postmenopauzalnym i większość osób w wieku podeszłym. Kobiety cierpią na osteoporozę 4 razy częściej niż mężczyźni. Osoby chore na osteoporozę w następstwie obniżonej gęstości mineralnej kości, narażone są na częste złamania kości, głównie szyjki kości udowej oraz kręgosłupa. W Polsce odnotowuje się  rocznie 12 tys. złamań szyjki kości udowej, powstałych w wyniku osteoporozy. Wielu pacjentów po 50 roku życia ze złamaniem szyjki kości udowej umiera w ciągu roku od złamania. Skutkiem złamań osteoporotycznych często są przewlekle zespoły bólowe, inwalidztwo i niezdolność do samodzielnego egzystowania.

Rola karotenoidów w profilaktyce osteoporozy

Naukowcy po raz kolejny zwracają  uwagę ku warzywom i owocom w profilaktyce osteoporozy. Okazuje się, że dieta sprzyjająca zdrowym kościom to nie tylko odpowiednia podaż witaminy D i wapnia, ale również codzienna dawka warzyw i owoców.

Według najnowszych badań naukowych prowadzonych przez Katherine Tucker, których wyniki opublikowano na łamach American Journal of Clinical Nutrition, dieta bogata w karotenoidy, zwłaszcza likopen może ustrzec przed nadmierną utratą tkanki kostnej.

W badaniu, które trwało 4 lata, wzięło udział 213 mężczyzn i 390 kobiet w wieku powyżej 75 lat. Wyniki doświadczenia potwierdzają ochronną rolę jaką pełnią karotenoidy na gęstość mineralną kości.

Karotenoidy są naturalnymi żółtymi, pomarańczowymi i czerwonymi barwnikami roślinnymi. Związki te są znane ze swej roli jaką pełnią w ochronie przed wolnymi rodnikami. Likopen jest karotenoidem wyróżniającym się szczególnie silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi.  Jego najlepszym źródłem są czerwone owoce i warzywa np. pomidory, którym nadaje czerwony kolor.  Likopen jest rozpuszczalny w tłuszczach i najlepiej przyswajany przez organizm w postaci przetworzonej np. sosy pomidorowe i zupy pomidorowe z dodatkiem oliwy z oliwek.

Warzywa i owoce w walce z osteoporozą

Korzystny wpływ warzyw i owoców w profilaktyce osteoporozy zauważono już podczas wcześniejszych badań naukowych prowadzonych min. przez Dr Dawson’a Hughes, które wykazały, że warzywa i owoce zapobiegają zakwaszeniu organizmu, które jest przyczyną zwiększonego wydalania wapnia.

Dieta bogata w warzywa i owoce zapobiega osteoporozie gdyż dostarcza odpowiednią dawkę likopenu i działa alkalizująco, co ma bezpośredni wpływ na zwiększenie absorpcji wapnia z diety.

W dobrze zbilansowanym posiłku obok kaszy, makaronu i mięsa powinna zawsze znaleźć się duża porcja warzyw, by zobojętnić wytwarzane podczas trawienia posiłku kwasy i dostarczyć niezbędną dawkę karotenoidów. Dieta przeciwko osteoporozie to nie tylko dieta bogata w produkty mleczne, wapń i witaminę D, ale również warzywa i owoce.

Uwaga:
Nie wszystkie warzywa są jednak polecane w diecie przeciwko osteoporozie. Szczaw, botwinka, szpinak i rabarbar zawierają szczawiany utrudniające absorpcję wapnia z pożywienia.

Patrycja Błoch


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI: ,

Dodaj komentarz