Kalina koralowa
Czerwone owoce kaliny mają silne działanie drażniące na układ pokarmowy. Jednak odpowiednio przyrządzone stanowią skuteczny lek na wiele dolegliwości.
Skład i działanie kaliny
Owoce kaliny koralowej (Viburnum opulus) zawierają garbniki, saponiny, witaminy C i P, związki goryczowe, pektyny, karoten, kumaryny i kwasy organiczne. Saponiny są związkami o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybiczym, żółciopędnym i moczopędnym. W korze natomiast znajdują się garbniki, związki triterpenowe (między innymi kwas ursolowy), związki goryczowe, flawonoidy, kumaryny, fitosterole i fenolokwasy. Związki triterpenowe wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antyoksydacyjne. Fitosterole obniżają poziom „złego” cholesterolu, natomiast fenolokwasy działają przeciwzapalnie i odkażająco. Z grupy kumaryn w kalinie występuje skopoletyna o działaniu antyoksydacyjnym i obniżającym ciśnienie krwi. W lecznictwie kalina doceniania jest przede wszystkim ze względu na działanie rozkurczowe, przeciwkrwotoczne, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.
Surowiec leczniczy kaliny
Surowcem leczniczym są owoce i kora kaliny. Korę należy zbierać wczesną wiosną, owoce natomiast jesienią, kiedy są już w pełni dojrzałe.
Zastosowanie wewnętrzne kaliny
Kalina wykazuje silne działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie macicy, dlatego też szczególnie polecana przy bolesnych menstruacjach. Zalecana jest również kobietom, u których występują zbyt obfite krwawienia. Kalina działa rozkurczowo na mięśnie jelit, łagodzi również stany zapalne żołądka. Ze względu na działanie moczopędne, kalina jest pomocna przy infekcjach dróg moczowych, kamicy moczowej i skąpomoczu, a także działa przeciwobrzękowo. Jako środek obniżający ciśnienie krwi stosowane są owoce z cukrem.
Zastosowanie zewnętrzne kaliny
Kalina łagodzi stany zapalne skóry, przyspiesza gojenie się ran i owrzodzeń. Zalecana jest również przy żylakach nóg i odbytu (hemoroidy). Do przemywania stosuje się odwary z owoców lub kory kaliny.
Odwar z kory kaliny
2 łyżki wysuszonej i rozdrobnionej kory zalewamy szklanką wody i gotujemy 3-5 minut. Odwar odstawiamy i po upływie 30 minut odcedzamy przez gazę. 1/3 szklanki pijemy 3 razy dziennie.
„Kora kaliny jest jednym z najlepszych środków ziołowych na skurcze menstruacyjne. Zmniejsza napięcie i skurcze mięśni, była również stosowana przez kobiety zagrożone poronieniem. Ma także właściwości zbliżone do Aspiryny i pomaga łagodzić ból.”
„Menopauza bez leków” dr Linda Ojeda
Odwar z owoców kaliny
Pół łyżki suszonych owoców zalewamy szklanką wody, gotujemy 3-5 minut, po czym odcedzamy odwar.
Nalewka z owoców kaliny
0,5 kg owoców kaliny dokładnie myjemy i suszymy. Umieszczamy w słoiku i dodajemy 25 dag cukru. Słoik zakrywamy gazą i odstawiamy na 2 tygodnie. Po tym czasie odlewamy sok, a owoce zalewamy 2 szklankami wódki i odstawiamy na 2 miesiące. Po 2 miesiącach odcedzamy nalewkę przez gazę i przelewamy do butelki.
Okres zbioru ziół czy owoców jest doskonałą okazją, aby wykonać nalewkę, która, w zależności od użytego surowca, rozgrzeje, pomoże w niestrawności bądź złagodzi napięcie nerwowe.
Przepisy na ziołowe nalewki »
Ostrożnie z kaliną
Nie należy spożywać surowych owoców kaliny, gdyż działają silnie drażniąco na układ pokarmowy, powodując wymioty i biegunkę, a także mogą prowadzić do zawrotów głowy i utraty przytomności.
Małgorzata Przybyłowicz
3 komentarze