Jedz ryby oleiste minimum raz w tygodniu
Jedzenie ryb oleistych pozwala na skuteczną redukcję ryzyka wystąpienia AMD – czyli zwyrodnienia plamki związane z wiekiem, będącego główną przyczyną utraty wzroku i problemów z widzeniem u osób dorosłych.
Spośród AMD można wyróżnić dwa rodzaje: AMD mokre i suche. Groźniejszą postacią AMD jest AMD mokre, będące główna przyczyną utraty wzroku.
Dziennik American Journal of Clinical Nutrition donosi, że wyniki badań prowadzonych przez grupę naukowców z London School of Hygiene & Tropical Medicine pod przewodnictwem prof. Astrid Fletcher’a wskazują na związek między rybami oleistymi, kwasami OMEGA3 i AMD mokrym.
Ryby oleiste, czyli makrela, tuńczyk, łosoś i sardynki są bogate w kwasy z rodziny OMEGA3, czyli DHA i EPA, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania oczu.
Jest to pierwsze tego typu badanie naukowe na Europejczykach, komplementarne w stosunku do podobnych, prowadzonych w Stanach Zjednoczonych i Australii, dowodzące korzystnego wpływu regularnego spożywania oleistych ryb na zmniejszenie ryzyka wystąpienia AMD.
Badanie nie wykazało pozytywnego wpływu na redukcję ryzyka wystąpienia AMD poprzez spożywanie białego mięsa ryb nieoleistych.
Wyniki badań wskazują, że regularne spożywanie ryb oleistych raz w tygodniu pozwala na redukcje ryzyka wystąpienia AMD aż o 50%.
Źródło:
American Journal of Clinical Nutrition
Łosoś w sosie śmietanowo-porowym
- 2 duże pory (tylko białe część)
- 1/2 szkl. Śmietany 12%
- sól, pieprz, tymianek
- oliwa z oliwek
- margaryna do smażenia
- sok z ½ cytryny
- pół pęczka posiekanej natki pietruszki
- 3 filety z łososia
- rosołek w kostce
Rybę myjemy, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy 4 łyżki oliwy i łyżkę suszonego tymianku. Całość mieszamy, przyprawiamy solą oraz pieprzem i zostawiamy łososia w powstałej marynacie.
Porę kroimy na plasterki i podsmażamy w rondelku na łyżce margaryny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy pora się zrumieni zalewamy ją ½ szklanki rosołku, chwilę gotujemy, aż zmięknie i dodajemy śmietanę. Całość mieszamy. Sos jest już gotowy.
Łososia smażymy na patelni, na rumiany kolor. Przed końcem smażenia posypujemy rybę pietruszką.
Łososia podajemy z sosem śmietanowo-porowym.
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz