Jedz jajka na śniadanie i chudnij!
Mamy dobrą wiadomość dla wszystkich zwolenników porannej jajecznicy. Jajka to niskokaloryczne źródło pełnowartościowego białka wspomagającego odchudzanie.
Będąc na diecie nie odmawiaj sobie smacznego i pożywnego śniadania, które jak już powszechnie wiadomo, jest najważniejszym posiłkiem dnia i podstawą zdrowego odżywiania. Zacznij dzień od pysznej jajecznicy, omleta lub jajka na twardo. Proteiny zawarte w białku jaja nie tylko zapewniają uczucie sytości, ale również hamują nadmierny apetyt dzięki czemu ograniczysz podjadanie w ciągu dnia i łatwiej utrzymasz linię.
Badania naukowe dowiodły, że osoby jedzące rano jajka spożywają w ciągu dnia mniej kalorii.
Na pożywne śniadanie polecamy połączenie jajka, które dostarczy organizmowi cennych protein i warzyw – źródła witamin, minerałów oraz błonnika. Proponujemy np. omlet z cukinią, zielonym groszkiem i porem lub jajecznicę z papryką, czy jajko na twardo ze szczypiorkiem i rzodkiewką. Nie zapomnij posypać dania świeżymi ziołami, orzechami lub nasionami słonecznika.
Pierwszy posiłek w ciągu dnia powinien być zróżnicowany i sycący. Jeśli na twoim talerzu jest kolorowo od warzyw i owoców, jesteś na najlepszej drodze do zdrowia i szczupłej sylwetki.
Nie masz czasu gotować rano jajek i kroić warzyw?
Przygotuj wszystko dzień wcześniej. Wieczorem ugotuj jajka, umyj i poszatkuj warzywa. Całość zamknij w szczelnych plastikowych pojemniczkach i włóż do lodówki (nie przyprawiaj, gdyż solone warzywa puszczą sok).
Patrycja Bydlińska
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz