Jałowiec pospolity

Jałowiec pospolity jest wiecznie zielonym krzewem (drzewkiem) dwupiennym, dorastającym do 10 m wysokości, występującym najczęściej w jasnych borach, na obrzeżach lasów i nieużytkach. Nazwa jałowca pochodzi od jałowych gleb, na których najczęściej rośnie. Krzew znany jest już od czasów starożytnych. Ceniono go za właściwości lecznicze i przypisywano magiczne znaczenie. Jego gałązki miały chronić przed złymi mocami, nieszczęściem i chorobą.

Jałowiec pospolity

Jałowiec pospolity jest wiecznie zielonym krzewem (drzewkiem) dwupiennym, dorastającym do 10 m wysokości, występującym najczęściej w jasnych borach, na obrzeżach lasów i nieużytkach. Nazwa jałowca pochodzi od jałowych gleb, na których najczęściej rośnie. Krzew znany jest już od czasów starożytnych. Ceniono go za właściwości lecznicze i przypisywano magiczne znaczenie. Jego gałązki miały chronić przed złymi mocami, nieszczęściem i chorobą.

Surowcem leczniczym wykorzystywanym w medycynie naturalnej są kuliste owoce (szyszkojagody), zrywane, gdy zmienią barwę z zielonej na granatową. Proces dojrzewania jagód jałowca może trwać nawet 2 lata. Właściwości lecznicze szyszkojagody jałowca zawdzięczają bogactwu olejków eterycznych, żywic, garbników i flawonoidów.

Owoce jałowca są bardzo skutecznym  środkiem przy infekcjach układu moczowego i kamicy nerkowej (nie należy stosować jałowca w przypadku ostrego stanu zapalnego nerek). Stymulują nerki do pracy, pobudzają perystaltykę jelit, wzmagają wydzielanie żółci i działają oczyszczająco na organizm z produktów przemiany materii. Maja właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Dodatek jagód jałowca do potraw poprawia trawienie i przeciwdziała wzdęciom.

Zewnętrznie jałowiec stosowany jest przy żylakach odbytu (w formie nasiadówki), bólach artretycznych, mięśniowych i zapaleniu korzonków nerwowych, działając przeciwbólowo, rozgrzewająco i antybakteryjnie.

Szyszkojagody jałowca to również niezwykle aromatyczna przyprawa do dań mięsnych, zwłaszcza dziczyzny, a także doskonały dodatek do bigosu, sosów i marynat.

Herbatka z jałowca

Łyżeczkę suszonych jagód jałowca rozdrabniamy w moździerzu. Zalewamy filiżanką wrzątku i odstawiamy na 5 minut. Napar pijemy 1-3 razy dziennie. Kuracja nie powinna trwać dłużej niż 6 tygodni.

Picie herbatki jałowcowej jest zalecane przy zapaleniu dróg moczowych, kamicy nerkowej i zapaleniu stawów. Napar działa moczopędnie, żółciopędnie i antybakteryjnie, zapobiega również wzdęciom po obfitym posiłku. Herbatka pomaga usunąć piasek i drobne złogi mineralne z dróg moczowych.

Nalewka jałowcowa (jałowcówka)

30 g suszonych, rozdrobnionych jagód jałowca zalewamy ½ szklanki brandy i odstawiamy na 7 dni. Po tygodniu nalewkę przecedzamy i przechowujemy w butelce z ciemnego szkła.

Nalewka jałowcowa z cynamonem

½ kilograma suszonych jagód jałowca, ½ łyżeczki cynamonu w proszku i ½ łyżeczki skórki pomarańczowej zalewamy 1 litrem spirytusu i odstawiamy na 3 tygodnie. Następnie przecedzamy i dodajemy 2 litry wody i 100 g cukru i ponownie odstawiamy na 2 tygodnie.

Wino jałowcowe

60 g rozdrobnionych owoców jałowca zalewamy 1 litrem wytrawnego wina. Podgrzewamy do wrzenia i odstawiamy do nasiąknięcia na 3 dni. Następnie odcedzamy i zlewamy do butelki.

Wina i nalewki jałowcowe pobudzają apetyt, usprawniają pracę żołądka i zapobiegają zaburzeniom trawiennym.

Olej jałowcowy

30 g rozdrobnionych, suszonych jagód jałowca zalewamy ½ filiżanki oliwy z oliwek i odstawiamy na 2 tygodnie. Następnie przecedzamy i przelewamy do butelki lub słoiczka. Olej jałowcowy służy do masażu i wcierania w obolałe stawy. Działa rozgrzewająco w przypadku przeziębień i przeciwbólowo przy nerwobólach, bólach stawów i mięśni.

Kąpiel jałowcowa

Garść suszonych jagód jałowca gotujemy w 2 litrach wody przez 10 minut na bardzo małym ogniu. Następnie wywar przecedzamy i dolewamy do wody w wannie. Kąpiel powinna trwać ok. 15 minut. Zabieg polecany jest szczególnie w przypadku artretyzmu, reumatyzmu i hemoroidów.

Uwaga:
Nie należy stosować owoców jałowca w okresie ciąży, ze względu na ich stymulujące działanie na macicę. Wewnętrznie stosowanie jałowca należy ograniczyć maksymalnie do 6 tygodni.

Przeciwwskazaniem do stosowania jagód jałowca jest również ostry stan zapalny przewodu pokarmowego, choroba wrzodowa, a także ciężkie choroby wątroby i nerek.

Przedawkowanie grozi krwiomoczem, podrażnieniem, a nawet uszkodzeniem nerek oraz błon śluzowych żołądka.

 


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI:

Dodaj komentarz