Jałowiec pospolity
Jałowiec pospolity jest wiecznie zielonym krzewem (drzewkiem) dwupiennym, dorastającym do 10 m wysokości, występującym najczęściej w jasnych borach, na obrzeżach lasów i nieużytkach. Nazwa jałowca pochodzi od jałowych gleb, na których najczęściej rośnie. Krzew znany jest już od czasów starożytnych. Ceniono go za właściwości lecznicze i przypisywano magiczne znaczenie. Jego gałązki miały chronić przed złymi mocami, nieszczęściem i chorobą.
Surowcem leczniczym wykorzystywanym w medycynie naturalnej są kuliste owoce (szyszkojagody), zrywane, gdy zmienią barwę z zielonej na granatową. Proces dojrzewania jagód jałowca może trwać nawet 2 lata. Właściwości lecznicze szyszkojagody jałowca zawdzięczają bogactwu olejków eterycznych, żywic, garbników i flawonoidów.
Owoce jałowca są bardzo skutecznym środkiem przy infekcjach układu moczowego i kamicy nerkowej (nie należy stosować jałowca w przypadku ostrego stanu zapalnego nerek). Stymulują nerki do pracy, pobudzają perystaltykę jelit, wzmagają wydzielanie żółci i działają oczyszczająco na organizm z produktów przemiany materii. Maja właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Dodatek jagód jałowca do potraw poprawia trawienie i przeciwdziała wzdęciom.
Zewnętrznie jałowiec stosowany jest przy żylakach odbytu (w formie nasiadówki), bólach artretycznych, mięśniowych i zapaleniu korzonków nerwowych, działając przeciwbólowo, rozgrzewająco i antybakteryjnie.
Szyszkojagody jałowca to również niezwykle aromatyczna przyprawa do dań mięsnych, zwłaszcza dziczyzny, a także doskonały dodatek do bigosu, sosów i marynat.
Herbatka z jałowca
Łyżeczkę suszonych jagód jałowca rozdrabniamy w moździerzu. Zalewamy filiżanką wrzątku i odstawiamy na 5 minut. Napar pijemy 1-3 razy dziennie. Kuracja nie powinna trwać dłużej niż 6 tygodni.
Picie herbatki jałowcowej jest zalecane przy zapaleniu dróg moczowych, kamicy nerkowej i zapaleniu stawów. Napar działa moczopędnie, żółciopędnie i antybakteryjnie, zapobiega również wzdęciom po obfitym posiłku. Herbatka pomaga usunąć piasek i drobne złogi mineralne z dróg moczowych.
Nalewka jałowcowa (jałowcówka)
30 g suszonych, rozdrobnionych jagód jałowca zalewamy ½ szklanki brandy i odstawiamy na 7 dni. Po tygodniu nalewkę przecedzamy i przechowujemy w butelce z ciemnego szkła.
Nalewka jałowcowa z cynamonem
½ kilograma suszonych jagód jałowca, ½ łyżeczki cynamonu w proszku i ½ łyżeczki skórki pomarańczowej zalewamy 1 litrem spirytusu i odstawiamy na 3 tygodnie. Następnie przecedzamy i dodajemy 2 litry wody i 100 g cukru i ponownie odstawiamy na 2 tygodnie.
Wino jałowcowe
60 g rozdrobnionych owoców jałowca zalewamy 1 litrem wytrawnego wina. Podgrzewamy do wrzenia i odstawiamy do nasiąknięcia na 3 dni. Następnie odcedzamy i zlewamy do butelki.
Wina i nalewki jałowcowe pobudzają apetyt, usprawniają pracę żołądka i zapobiegają zaburzeniom trawiennym.
Olej jałowcowy
30 g rozdrobnionych, suszonych jagód jałowca zalewamy ½ filiżanki oliwy z oliwek i odstawiamy na 2 tygodnie. Następnie przecedzamy i przelewamy do butelki lub słoiczka. Olej jałowcowy służy do masażu i wcierania w obolałe stawy. Działa rozgrzewająco w przypadku przeziębień i przeciwbólowo przy nerwobólach, bólach stawów i mięśni.
Kąpiel jałowcowa
Garść suszonych jagód jałowca gotujemy w 2 litrach wody przez 10 minut na bardzo małym ogniu. Następnie wywar przecedzamy i dolewamy do wody w wannie. Kąpiel powinna trwać ok. 15 minut. Zabieg polecany jest szczególnie w przypadku artretyzmu, reumatyzmu i hemoroidów.
Uwaga:
Nie należy stosować owoców jałowca w okresie ciąży, ze względu na ich stymulujące działanie na macicę. Wewnętrznie stosowanie jałowca należy ograniczyć maksymalnie do 6 tygodni.
Przeciwwskazaniem do stosowania jagód jałowca jest również ostry stan zapalny przewodu pokarmowego, choroba wrzodowa, a także ciężkie choroby wątroby i nerek.
Przedawkowanie grozi krwiomoczem, podrażnieniem, a nawet uszkodzeniem nerek oraz błon śluzowych żołądka.
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz