Jak jeść więcej warzyw?
Warzywa to podstawa zdrowej diety. Dietetycy rekomendują aby spożywać 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Podpowiadamy jak to zrealizować i sprawić, by jedzenie warzyw było prawdziwa przyjemnością.
Jedz zupy
Zupa to prosty i zarazem zdrowy sposób na wprowadzenie porcji warzyw do diety. Jeśli nie przepadasz za gotowanymi warzywami w zupie, przygotuj puree np. zupę – puree z groszku, szparagów lub brokułów. Jeśli nie masz czasu na mycie, obieranie i szatkowanie warzyw, wybierz gotową zupę mrożoną. Zdaniem dietetyków warzywa mrożone to w pełni wartościowy posiłek, który prawie w niczym nie ustępuje świeżym warzywom.
Piecz warzywa w piekarniku
Przygotowując frytki lub ziemniaki z piekarnika, dorzuć na blachę kilka pokrojonych marchewek, brokułów, cebuli, cukinii i papryki. Całość skrop odrobiną oliwy z oliwek i przypraw oregano, bazylią oraz tymiankiem. Pieczone warzywa smakują wyśmienicie, tworząc jednocześnie bardzo wykwintne i kolorowe danie. Zobaczysz nikt z rodziny nie będzie protestował!
Grilluj warzywa
Nie tylko mięso z grilla smakuje wyśmienicie. Spróbuj grillowanej kukurydzy, papryki, cukinii, pomidora, bakłażana i cebuli. Warzywa z grilla będą świetnie smakować jeśli skropisz je oliwą i przyprawisz ziołami.
Jedz kolorowe kanapki
Nie pozwól by na twojej kanapce widniała tylko kiełbasa bądź szynka. Dodaj sałatę, pomidora, kukurydzę i cebulę. Będzie smaczniej i zdrowiej.
Dodawaj warzywa do nabiału
Wystarczy zmieszać twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem by powstała pyszna i zdrowa pasta kanapkowa. Jeśli dodamy posiekaną natkę pietruszki lub ogórek do jogurtu powstanie nam sos doskonały do ryby i mięsa.
Pamiętaj o sałatce
Sałatka może nie tylko stanowić dodatek do obiadu, ale także być daniem głównym. Wystarczy wymieszać różne gatunki sałat z ulubionymi warzywami np. pomidorami, papryką, kukurydzą i oliwkami, dodać pieczone „łódki z ziemniaków” lub grzanki z pełnoziarnistego pieczywa, trochę tuńczyka lub grillowaną pierś kurczaka i obiad gotowy!
Sałatka nie musi być nudna. Eksperymentuj i baw się z dodatkami. Raz dodaj suszone pomidory w oliwie, innym razem gruszkę lub winogrona. Całość posyp orzeszkami ziemnymi lub ziarnami słonecznika. Jedzenie ma być przyjemnością.
Patrycja Bydlińska
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz