Jabłecznik na cieście półkruchym

Jabłecznik na cieście półkruchym

Jabłecznik na cieście półkruchym

Przepis na pyszną, pachnącą wanilią i cynamonem szarlotkę na półkruchym cieście. Wspaniały deser na zimowe wieczory.

Składniki na ciasto:
1 kg mąki
400 g masła
300g cukru
4 żółtka jaj
1/2 szklanki śmietany 18%
Proszek do pieczenia
Cukier waniliowy

Składniki na masę:
1 kg jabłek
½ szkl. cukru
3 łyżki cynamonu
Starta skórka z 1 cytryny
Cukier waniliowy

Jabłecznik na cieście półkruchym

Siekamy nożem na stolnicy schłodzone masło z mąką wymieszaną z cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i cukrem. Gdy składniki się połączą dodajemy żółtka oraz śmietanę i dalej siekamy. Następnie zlepiamy masę rękami w całość i krótko wygniatamy. Ciasto  dzielimy na dwie równe części i zawijamy w pergamin. Jedną część odstawiamy na ½ godziny do lodówki, a drugą część na 45 minut do zamrażalnika. Blachę wykładamy pergaminem. Schłodzoną masę z lodówki rozwałkowujemy na cienki  (0,5 cm) placek i wykładamy nim formę do pieczenia. Na ciasto nakładamy masę z jabłek, którą przygotowujemy poprzez wymieszanie startych jabłek z cukrem waniliowym, skórką cytrynową, cynamonem i cukrem. Na wyłożone na cieście jabłka, ścieramy (na tarce z grubymi oczkami) ciasto z zamrażalnika, równomiernie pokrywając cała powierzchnię.  Jabłecznik pieczemy w przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni C.

Jabłecznik na cieście półkruchym

Jabłecznik na cieście półkruchym


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI: ,

Dodaj komentarz