Hiacynt
Są doskonałą ozdobą zarówno domów jak i ogródkowych rabat. Swych zwolenników wabią przede wszystkim bogactwem barw i oszałamiającym zapachem. Na ogół kojarzą się z wiosną, bo wtedy pojawiają się ich niezwykłe kwiatostany. Hiacynty.
Hiacynt (Hyacinthus)
Hiacynty należą do roślin cebulowych dość prostych w uprawie. Choć najpopularniejsze bywają hiacynty o barwie niebieskiej dostępne są także te o kwiatach fioletowych, różowych, czerwonych, pomarańczowych, białych i wielu innych… Są to byliny bardzo popularne, również dlatego, że dzięki charakterystycznemu pokrojowi – wysoki mięsisty pęd główny, zwieńczony masywnym kwiatostanem – doskonale sprawdzają się jako roślina tworząca dodatkowe barwne piętro w ogrodzie.
Stanowisko i wymagania glebowe
Hiacynty, jako kwiaty niezwykle urokliwe, doskonale sprawdzają się sadzone w pojedynkę. Jednak dopiero sadzone w skupiskach, czy to jednobarwnych czy wielokolorowych, mogą wprawić w prawdziwy zachwyt wszystkich odwiedzających nasz ogród. Świetnie też wyglądają jako kompozycje ozdobne w donicach i pojemnikach.
Hiacynty lubią stanowiska nasłonecznione. Cebule najlepiej wysadzać do gleby żyznej. W glebach zbyt ciężkich i wilgotnych, cebule są bardziej narażone na gnicie i atak chorób, dlatego starajmy się wybierać stanowiska przepuszczalne. Jeśli chcemy, by wiosną nasze rabaty mieniły się niezwykłą paletą barw, unikajmy sadzenia hiacyntów w gleby zbyt kwaśne.
Pielęgnacja
Hiacynty wchodzą w okres kwitnienia wiosną. Pierwsze kwiatostany pojawiają się w kwietniu. Choć cebule hiacyntów są wieloletnie, dobrze jest przenieść je w inne miejsce. Dzięki temu zabiegowi kwiaty hiacyntów będą dużo bardziej okazałe. Po przekwitnieniu i wyschnięciu liści (początek czerwca) powinniśmy więc cebule wykopać, osuszyć i tak przechować w chłodnym i suchym miejscu do jesieni. W październiku możemy ponownie je posadzić, wybierając tym razem inne miejsce – dzięki temu unikniemy posadzenia kwiatów w wyjałowione już stanowisko.
Sadzenie
Ważne jest, by przy sadzeniu cebul, zastosować odpowiednią głębokość. Możemy skorzystać z ogólnej zasady polegającej na przykryciu cebuli warstwą ziemi trzykrotnie wyższą od jej wysokości. W odpowiednio przygotowanych dołkach umieszczamy cebule „piętkami” (płaska część cebuli) do dołu, a następnie przykrywamy warstwą gleby. Pamiętajmy, by każdą cebulę sadzić osobno, a jeśli planujemy stworzyć skupisko hiacyntów, zastosujmy zasadę – im mniejsza cebula tym mniejsze odstępy – jednak nie mniej niż 10 cm. Ważne jest bowiem, by kwiaty nie konkurowały ze sobą o składniki pokarmowe. Wybierając cebule do sadzenia warto także zwrócić uwagę, by charakteryzowały się wigorem, miały zdrowy wygląd i były pozbawione zapachu pleśni. W zasadzie cebule nie powinny mieść widocznych zielonych czubków, jednak jest do dopuszczalne. Gdy jednak Czubki takie są żółte i sprawiają wrażenie uschniętych, wybierzmy inne cebule. Pojawiające się po sezonie małe cebulki przybyszowe możemy wykorzystać w naszym ogrodzie, ale ich pielęgnacja jest dość trudna, a na kwiaty przyjdzie nam sporo poczekać.
Planując miejsce w ogrodzie przeznaczone dla hiacyntów, zwróćmy uwagę na charakterystyczny zapach tych kwiatów – warto jest więc umieścić je blisko okien czy altany, tak by w pełni móc cieszyć się wszystkim walorami tych roślin. Ważne jest także zwrócenie uwagi na fakt, iż okres kwitnienia kwiatów – choć bardzo efektowny, jest jednak dość krótki. Bez względu na to czy zdecydujemy się wykopać cebule latem czy zostawić je ponownie w tym samym miejscu, nie unikniemy efektu „pustego miejsca” po przekwitnieniu roślin. Dlatego posadźmy je tam, gdzie ich zniknięcie nie oszpeci naszego ogrodu – w sąsiedztwie pnączy, wzdłuż ogrodowych ścieżek czy między krzewami.
Małgorzata Kijak
Hiacynt
Dodaj komentarz