Zioła na anemię
Czujesz ciągłe znużenie i brak chęci życia? Masz trudności w koncentracji uwagi? Twoja skóra jest blada, włosy nadmiernie wypadają, a paznokcie są łamliwe? To może być anemia.
Anemia
Anemia (in. niedokrwistość) bardzo często dotyka wegetarianki, ciężarne ( cierpi na nią co piąta przyszła mama) i kobiety obficie miesiączkujące. Leczenie tej dolegliwości, po konsultacji lekarskiej, warto wesprzeć ziołami oraz odpowiednią dietą bogatą w żelazo, witaminy z grupy B i witaminę C.
W celu przygotowania herbatki ziołowej na anemię potrzebujemy po 1 łyżeczce:
- owoców dzikiej róży,
- liści pokrzywy
- liści porzeczki czarnej
- liści orzecha włoskiego,
- liści bobrka trójlistkowego,
- korzenia mniszka pospolitego,
- kwiatostanu głogu,
- owocu jarzębiny.
Zioła zalewamy wrzątkiem i parzymy pod przykryciem przez 10 minut. Świeżo przyrządzony napar pijemy 3 razy dziennie.
Pokrzywa zawiera duże ilości chlorofilu, który zwiększa produkcję hemoglobiny i pobudza wytwarzanie czerwonych krwinek. Liście są także źródłem witaminy K i C.
Owoce dzikiej róży obfitują w witaminy i składniki mineralne wzmacniające organizm w przypadku anemii. Zawierają potas, magnez, cynk, wapń oraz glikozydy, które działają uspokajająco i wpływają korzystnie na dotlenienie mięśnia sercowego.
Liście czarnej porzeczki zawierają flawonoidy, garbniki, olejek lotny, witaminę C i sole mineralne. Działają przeciwzapalnie i wzmacniająco na organizm.
Liście orzecha wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, oczyszczające organizm z toksyn, przeciwkrwotoczne i ściągające. Surowiec zawiera witaminę C, flawonoidy, olejki eteryczne i garbniki.
Liść bobrka działa oczyszczająco, przeciwzapalnie i wzmacniająco na organizm. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego, poprawia samopoczucie psychiczne. Przeciwdziała zaparciom i wzdęciom. Napary z bobrka trójlistkowego zalecane są przy anemii i braku apetytu.
W korzeniu mniszka występuje szereg substancji leczniczych takich jak inulina, trójterpentyny, sole potasu i fitosterole. W surowcu znajduje się również kwas foliowy – tzw. krwiotwórcza witamina, wspomagająca zwalczanie anemii.
Kwiatostany głogu zawierają bogactwo flawonoidów, sporo fenolokwasów, fitosterole oraz minerały takie jak wapń, cynk, magnez, mangan. Ziele rozszerza naczynia krwionośne, obniża ciśnienie tętnicze, poprawia krążenie i uszczelnia ściany naczyń krwionośnych.
Owoce jarzębiny są bardzo bogate w witaminę C, która zwiększa przyswajanie żelaza przez organizm. Dlatego owoce znajdują zastosowanie przy leczeniu niedokrwistości. Znajdziemy w nich również sporo pektyn, garbniki, olejki lotne, witaminę K i P oraz prowitaminę A.
Uwaga: Nie należy jeść surowej jarzębiny! Owoce zawierają toksyczny kwas parasorbinowy, który ulega rozkładowi pod wpływem wysokiej temperatury.
Przeciwwskazania: herbatka ziołowa na anemię nie jest zalecana dzieciom, kobietom w ciąży i karmiącym.
Patrycja Bydlińska
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
2 komentarze